Шоколадово суфле

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
14/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
8
"Хапнахте ли десерт вече? Какво ще кажете за едно шоколадово суфле, което вдъхновява?"

Необходими Продукти

  • шоколад - 200 г натурален
  • масло - 200 г
  • яйца - 7 броя
  • захар - 270 г
  • брашно - 125 г
  • какао - 50 г натурално
  • мазнина - за формите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете шоколада и го разтопете заедно с маслото на водна баня, като се разбърква непрекъснато. Яйцата се разбиват със захарта на пяна, след което се прибавят шоколадовата смес, брашното и какаото. Всичко се разбърква много добре.

Намазнете осем формички с диаметър около 8 см. По желание може да поръсите с малко какао по дъното и стените на формите, след което напълнете с шоколадовата смес. Какаото позволява да обърнете суфлето в плоски чинии и да сервирате отделно.

Фурната се загрява на 225 градуса и суфлето се пече 10 минути, но не повече, тъй като има опасност да се изпече вътрешността, което не е желан ефект.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
5126
444
320
214
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Monika Ivanova
Monika Ivanova
аз нямам такива форми, може ли в тава за мъфини или чашки нещо?
06.05.2016 09:39
85
16
Потребител#167180
Потребител#167180
Чудесна рецепта!
04.05.2016 17:49
9
2
Ивелина
Ивелина
Направих го. Получи ми се от първия път.Благодаря за рецептата на авторката. Някъде в коментарите четох, че е по-добре да се ползва пудра захар. Така и направих, всичко останало направих според рецептата и ми се получиха страхотни суфлета.
23.04.2016 18:42
3
1
Покажи всички подкоментари
Мария
Мария
Здравейте! Искам да благодаря на автора/ката за прекрасната рецепта! И на мен ми е за първи път и стана изключително вкусно! Искам да допълня за улеснение на "публиката", че няма смисъл да бъркат в началото непрестанно маслото и шоколата, оставете ги 10-20 минути на водна баня и когато се разтопят се разбъркват за една минута и се получава прекрасна хомогенна смес.
16.03.2016 22:50
18
4
Anonimen
Anonimen
Първата рецепта на която се спрях, беше тази. Само, че вместо натурален шоколад аз сложих млечен. Суфлето стана превъзходно. Много ви благодаря за прекрасните рецепти.
11.02.2016 13:49
14
2
Потребител#165767
Потребител#165767
Най-вкусното суфле, което съм правила някога
11.02.2016 11:01
10
Ирена Николова
Ирена Николова
Суфлето стана много вкусно!
05.02.2016 15:38
3
1
Снежа Е.
Снежа Е.
Моите суфлета стана луда работа. Пекох ги в алуминиеви формички и понеже станаха много ги замразих и за друг път.
05.12.2015 20:28
3
1
Покажи всички подкоментари
Киара
Киара
Станаха чудесни! Различното при мен е, че сложих млечен шоколад вместо черен.. , но иначе са супер.
06.06.2015 18:05
1
Елица
Елица
Страхотна рецепта. Аз си направих експеримента да пека 10 мин. на 220 градуса в малки силиконови формички и в малко по-големи алуминиеви. В силиконовите се изпече и от вътре и почти нямаше течна среда. В алуминиевите стана перфектно. Само не можах да го докарам да стане леко хрупкаво както исках.
05.06.2015 18:34
3
1
Янулка Стефанова
Янулка Стефанова
Аз замразявам купичките във фризер и ги вадя 10 мин.преди печене! Стават страхотни! Така разполагам със суфле доста дълго време!
23.04.2015 06:57
3
Cheff Joro
Cheff Joro
Имам едно ново и интересно предложение за суфле с бял шоколад!
Рецептата е за пет-шест суфлета:

Продукти:
3 яйца, 100 гр. бял шоколад/кувертюр(продава се в Кауфланд за около 4,50 лв. за 200 гр.), 60 гр. брашно, 120 гр. пудра захар, 120 гр. масло.

Приготвяне:
На водна баня(без да завира водата) се разтопява шоколада и маслото до получаване на консистенция, хубаво е да се бърка постоянно. След това се оставят леко да се охладят(за да не се пресекат с жълтъците). Разбиват се до пяна жълтъците с половината пудра захар(захарта се добавя в жълтъците постепенно), същото се прави и с белтъците и останалата захар до пяна.
След това маслото и шоколада се разбъркват ръчно с шпатула с жълтъка на пяна заедно с брашното(добавяно постепенно) и се добавят 20 мл.коняк, като получите еднородна смес се добавят разбитите белтъци постепенно, като се бърка със силиконова шпатула, бавно, само в една посока, за да се вкара въздух. Трябва да видите как се образуват мехури от средата на сместа, тогава нещата Ви се получават!!!
Оставяте сместа покрита с найлоново фолио(за да не поема миризми)в съда и поставяте в хладилник поне няколко часа да се охлади(Може да се ползва до около пет-шест дни в хладилник без проблем). След това преди печене, намазвате хубаво формата Ви с масло, след това с лъжица слагате половината смес в намазаната форма и добавяте в средата кубче черен, млечен или бял шоколад по избор, добавяте останалата смес до поне 1 см. преди ръба на формата и печете на 200 градуса около 10 мин. с вентилатор или 220 градуса без вентилатор(всяка печка си е малко самостоятелна затова продължителността я хващате с проби). Идеята е като сместа се изпече в средата да остане течна смес(около една супена лъжица), сервирате обърнато в чиния и леко цепнато на половина да потече шоколада, гарнирате с кокосови стърготини и топка сладолед и обирате овациите на консумиращите го(никога не сервирайте във формата за печене, не е същия ефекта върху консумиращия)! Суфлето е наслада - направете я и Вие такава!!
17.04.2015 16:23
8
2
megitoos
megitoos
A kyde se pribavq shokolada I masloto.
29.03.2015 10:26
2
2
1
Покажи всички подкоментари
Габи
Габи
Дали е удачно десертът да се приготви предварително и да се претопли в микровълнова преди консумацията?
19.03.2015 14:02
3
8
1
Покажи всички подкоментари
Sheff Joro
Sheff Joro
Хубаво е да се знае, че жълтък и белтък се разбиват по отделно с по половината захар(по-добре пудра). Разтопения шоколад не трябва да се смесва горещ с жълтъка, за да не се пресече! След разбъркването в една посока на жълтък и шоколад може да добавите 20 мл. хубав коняк и след това разбърквате в една посока с пяната от белтъците. Като го слагате във формите е хубаво да сложите половината количество, след това в средата около кубче шоколад и след това останалото количество до 1,5 см от края на формата! Най-доброто суфле става ако сместа е престояла в хладилник поне 12 ч. и тогава да се пече!
17.03.2015 22:58
7
3
3
Покажи всички подкоментари
Dani
Dani
Poluchi se mnogo dobre, blagodarq za receptata
15.02.2015 17:53
1
жоро
жоро
Направих суфлето и се получи но направих и бяло суфле по същия начин но вместо какао сложих кокосови стърготини
02.01.2015 15:40
3
1
Покажи всички подкоментари
Роси
Роси
получиха се страхотни. Толкова са сладки, че едно ти е абсолютно достатъчно...
23.11.2014 12:41
2
:)
:)
много апетитно
02.11.2014 12:39
4
1
Ива
Ива
Стана страхотно
12.10.2014 19:43