Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пататник»Пататник с картофи, сирене и лук

Пататник с картофи, сирене и лук

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
26/09/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
5
"Това ли е любимата ви рецепта от Родопската кухня?"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • сирене - 200 г
  • кашкавал - 100 г, може и сирене
  • мазнина - 2 с.л. растителна
  • лук - 1 глава
  • масло - 2 с.л. краве
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • магданоз - 1 с.л. сух
  • магданоз - 1/2 връзка пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и се настъргват на едро ренде. Смесват се с настърганото на ситно сирене или кашкавал, прибавя се нарязаният ситно лук, нарязаните също на ситно скилидки чесън.

Обърква се и се прибавят сухият и нарязания на ситно пресен магданоз, олиото, както и кравето масло. Сместта се обърква добре и се изсипва в намазнена тава.

Пататникът се пече в умерена фурна до лек загар отгоре, след което се разбърква с лъжица, залива се с чаша топла вода и се доизпича за още около 10 минути.

Пататникът се поднася топъл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
512
46
36
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Величка Щърбанова
Величка Щърбанова
Живея в Родопите. Съвсем не твърдя, че ястието не е вкусно, но дебело подчертавам - не пасва със заглавието на тази рецепта!....
24.07.2017 00:18
10
1
Мел
Мел
Аз го правя като Ели.Слагам на дъното на подмазана тава 2 кори за баница и отгоре 2 кори и пека на 180 гр точно 1 час Става чуден-няма вода , няма чесъни и магданози.Оригиналната рецепта е с джоджън
07.12.2013 18:21
21
3
desaev
desaev
Стига сте натягали Ефроска, като знаете как се прави пататник толкова добре, какво гледате рецепти. Всеки има вкус и моделира рецептите спрямо него. Съобразявайте се с това, не е нужно да ядем само един вид пататник!
14.11.2013 19:14
15
6
Ели
Ели
Оригиналния пататник се приготвя от настъргани картофи, глава лук, едно яйце и джоджен и сирене или извара. В Родопите когато е пост не се слага сирене или извара. Всичко това се разбърква и се слага в тиган с незалепващо покритие с малко сгорещено олио, пече се и обръща на капак като стане коричка.След като се обърне се поставя повече мазнина, най-добре масло отгоре, то си попива. Като стане коричка и от втората страна е готов за консумация. Никаква вода, магданоз или чесън, тава не е родопски пататник, а то само там се прави това ястие.
19.08.2013 15:54
28
5
Ирена
Ирена
Колкото готвачи - толкова и рецепти. Ефросия е предложила нейната интерпретация на пататник, която, уверяваме ви, е много вкусна и ароматна.

Опитайте и ще останете очаровани.
19.08.2013 14:58
9
6
Елена
Елена
Каква вода,какъв магданоз и чесън?!Рецептата е тотално сбъркана.
19.08.2013 12:06
11
6
симона
симона
на пататник задължително се слага джоджен,и то сух
26.07.2013 16:59
13
1
учуден
учуден
Ефроске, каква е тая вода, бе мила ?
30.04.2011 19:09
13
3