Домашно кисело мляко

13/10/2010
Ефросияот ЕфросияМастър Шеф / Автор
"За да не се чудите какво точно ядете, направете си сами домашно кисело мляко!"
Приготвяне20 мин.
Готвене25 мин.
Общо45 мин.
Порции4 буркана
Сготви+2 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо19 880
  • Преглеждания за месеца34
  • Преглеждания за седмицата10
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг3,8 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

Начин на приготвяне

Сварете прясното мляко и го охладете до 41-43 градуса. На един буркан от 800 мл се слага 1 равна ч.л. подкваса от гъсто и хубаво кисело мляко. Повечето кисели млека, които се продават по магазините, са негодни за тази цел.

Ако подквасата е от купено от магазина мляко, сложете 1 с.л.

Бурканите се затварят с капачките и се увиват хубаво в нещо вълнено или ватена грейка. Важното е млякото да е на много топло.

Така престоява няколко часа, след което се премества в хладилника.

подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 4
4 4
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Vladimir Hristov
Vladimir Hristov
27.10.2013 00:43
Недко, ако го вземеш веднага след доене и го заквасиш е много яко, но с варенето (по право загряване до 82 градуса) е много по безопасно имайки предвид болестите които може да се предадат от животното.
Иначе, кво точно значи "няколко часа" за заквасването?
1
0
недко
недко
02.03.2013 17:36
Наистина млясото се кваси на 38 градуса или като го издоищ от овцата или козата веднага го заквашваш аз така го правя на село нали и после го завиваш да си стои а брат ми го вари че му взема душата от варене и тогава го чака да се охлади та го заквасва вече го гоня да си го праи там в града не при мен тука корава му е главата
0
0
dengogo
dengogo
30.07.2011 15:38
Млякото се кваси на 38-градуса за 150 минути (2,5 часа), но само ако е от крава(и прясното и киселото).
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни Рецепти