Сладко на резенчета от дюли

29/10/2011
Ели
отЕлиНовак
"Ароматно сладко с цвят и дъх на лято - пръв приятел на палачинките!"
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции4-5 бурканчета
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо44 968
  • Преглеждания за месеца5306
  • Преглеждания за седмицата690
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • дюли – 500 гр.
  • захар – 1 кг.
  • винена киселина – 5 гр.
  • вода – 1 л.
  • индрише – 2 листчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подбират се добре узрели дюли. Нарязват се на еднакви резенчета с ширина 0. 5 см. по дължина на дюлята. Обелват се и се изчистват. Почистените резенчета се оставят в студена вода, за да не почернеят. Бланшират се за 3-4 мин. в кипяща вода, след което се поставят отново в студена.

От захарта и водата се приготвя сгъстен захарен сироп. Дюлите се изцеждат добре от водата и се поставят в сиропа. Варят се на силен огън, докато сиропът се сгъсти и дюлите станат прозрачни, 2–3 минути преди сладкото да се свали от огъня, се прибавя винената киселина и индришето.

Готовото сладко се изсипва в широки съдове , за да се охлади бързо и да запази кехлибарения си цвят. След това се насипва в буркани.
подобни рецепти тук

5 3
4 5
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Боби
Боби
30.11.2013 09:26
Не приготвяйте сладкото с кафява захар, както направих аз :)
Освен, ако не искате да получите тъмно и мътно сладко, какво пък, така дюлите изпъкват...
0
0
митко
митко
02.11.2013 13:53
много вкусно ще бъде
1
2

Виж всички коментари или напиши такъв