Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Пюрета»Алиго - френско картофено пюре с демиглас

Алиго - френско картофено пюре с демиглас

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Алиго - френско картофено пюре с демиглас1 / 2
17/09/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
325 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • крема сирене - 250 г
  • сметана - 100 мл течна
  • масло - 100 г
  • червено цвекло - 1 глава
  • за соса демиглас
  • телешки кокали - 1 кг
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • червено вино - 200 мл
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се сос демиглас, като кокалите се намазват с доматеното пюре и се слагат в тава, назамана с олио, заедно с лука, чесъна и моркова. Пекат се на 200 градуса до кафява коричка.

Слагат се в тенджера, заливат се със студена вода и се варят 5 часа на среден огън. Бульонът се прецежда. Червеното вино се загрява на котлона и се вари, докато се изпари наполовина. Добавя се бульонът и сместа се вари, докато се образува гъст сос. Охлажда се и се оставя в хладилника за 5 часа. Сместа се желира и след като се извади от хладилника, се нарязва на парченца.

Цвеклото се обвива във фолио и се запича до омекване във фурната. Обелва се и се настъргва на едро. Картофите се обелват и се сваряват до омекване. Крема сиренето се намачква с вилица.

Сметаната се загрява на бавен огън, без да кипва. Картофите се пасират или се претриват през гевгир. Добавя се загрятата течна сметана и маслото и пюрето се разбърква. Добавя се крема сиренето и пюрето се загрява на бавен огън при непрекъснато бъркане.

Слага се в тавичка, намазана с мазнина, и се пече 20 минути на 190 градуса. Вади се, поръсва се с настъргано цвекло и с кубчета демиглас. Сервира се веднага.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка: