Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Ризото с манатарки и пармезан

Ризото с манатарки и пармезан

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k3k9k
Ризото с манатарки и пармезан1 / 2
13/08/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Любимото гъбено ризото с манатарки за малки и големи - вкусна рецепта, която изключително лесно се приготвя. Да ви е вкусно!"

Необходими Продукти

  • за вкусно ризото с манатарки:
  • манатарки - 2 с.л. сушени
  • вода - 300 топла
  • бульон - 1.2 зеленчуков
  • шафран - 1 щипка
  • зехтин - 2 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • ориз - 250 г арборио
  • бяло вино - 150 мл
  • масло - 2 с.л.
  • пармезан - 50 г
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете гъбите в топлата вода за 20 минути. Отцедете ги и прецедете течността. Сипете я в тенджера с бульона и кипнете. В 3 с.л. от бульона накиснете шафрана. Нарежете гъбите.

Загрейте зехтина и запържете лука, чесъна и гъбите за 5 минути. Добавете ориза и гответе 2 минути. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете виното.

Задушете, докато течността почти се абсорбира и добавете 1/4 от бульона. Кипнете и разбърквайте до асборбирането на течността. Продължете да добавяте от бульона.

След около 20 минути, когато вече целият бульон е абсорбиран, добавете маслото, шафрановата вода и половината пармезан.

Разбъркайте, поръсете готовото ризото с манатарки с оставащия пармезан и сервирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
най-вкусното ризото за мен е това с манатарки, а тази рецепта направо кърти...
25.04.2023 21:09
Анонимен
Анонимен
много сполучлива рецепта за ризото. Любима на всички в къщи. Когато нямаме манатарки, го правим с печурки, но вкусът е различен.
28.03.2023 14:22
1