Сиропиран шоколадов кекс

20/08/2015
Илария
отИларияМастър Шеф37211203
"Домашно двойно шоколадово изкушение, което се приготвя за нула време"
Приготвяне25 мин.
Готвене50 мин.
Общо75 мин.
Порции12 парчета
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо12 819
  • Преглеждания за месеца46
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • брашно - 1 ч.ч. (150 г)
  • какао - 1/2 ч.ч. (65 г) холандско
  • бакпулвер - 1 ч.л. (6 г)
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л. (2.5 г)
  • морска сол - 3/4 ч.л. (4.5) фина
  • йогурт - 1 ч.ч. (225 г) пълномаслен
  • захар - 1 ч.ч. (200 г)
  • яйца - 3 бр. големи
  • ванилия - 1/2 ч.л. (2 г)
  • шоколадов екстракт - 1/2 ч.л. (2 г)
  • олио - 1/2 ч.ч. (113 г)
  • за глазурата
  • какао - 1 с.л. (8 г) холандско
  • захар - 1/2 ч.ч. (100 г)
  • вода - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса и намазнете форма за кекс и леко я набрашнете, като може да използвате и обикновена тавичка с размер 23 см диаметър, която може да застелите с хартия за печене, за да не залепва.

Смесете пресятото брашно, набухвателите, какаото и солта. В друга купа разбийте заедно йогурта, яйцата, захарта и ароматизаторите.

При непрекъснато бъркане добавете течните към сухите продукти и смесете до хомогенност. Най-накрая долейте олиото в сместа и разбъркайте с гумена шпатула, докато сте сигурни, че всичко се е смесило добре.

Сипете кексовата смес в предварително подготвената форма. Печете сладкиша около 40-45 минути. Когато е готов, при натиск в средата леко с пръст трябва да възвръща първоначалната си форма. Извадете кекса и оставете да изстине напълно.

За шоколадовата глазура смесете в съд на котлона какаото и захарта и долейте водата. Загрейте на умерен котлон, като бъркате непрекъснато, докато захарта се разтопи.

С помощта на шишче направете дупки в кекса и залейте с шоколадовия сос. Не вадете от формата, докато сосът не попие. Оставете да се охлади за поне половин час, преди да поднесете.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар