Гергьовско агне

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Гергьовско агне1 / 2
05/05/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
350 мин.
"Традицията повелява на Гергьовден да се почерпим с вкусно агнешко, а ГотвачБГ знае тайната на най-вкусното Гергьовско агне"

Необходими Продукти

  • агнешко месо - 1 агне, около 7 - 10 кг с дреболиите и булото
  • лук - 5 връзки пресен
  • ориз - 1 ч.ч.
  • стафиди - 1 ч.ч.
  • масло - 2 пакета краве
  • копър - 1 връзка
  • магданоз - 1 връзка
  • джоджен - 3 - 4 стръка
  • мащерка - 3 - 4 щипки
  • червен пипер - 2 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Агнето се измива и посолява. Добре почистените дреболии се измиват и сваряват в подсолена вода, след което се нарязват на парченца. В част от кравето масло и малко вода се задушава ситно нарязаният лук, заедно с червения пипер.

Прибавят се дреболиите, стафидите, ситно нарязаните зелени подправки, предварително свареният ориз и сол на вкус. С приготвената смес агнето се напълва и зашива. Намазва се с останалото масло, покрива се с булото и се поставя в тава, на дъното на която са наредени пръчици лоза, мащерката и изсипана вода.

Пече се в плътно затворена пещ, отвора на която се замазва с тесто. Печенето може да стане и във фурна, без да се отваря по време на печенето. В началото фурната трябва да е силно загрята - на около 350°С, а след около 45 минути температурата се намалява до 250 градуса.

Печенето продължава около 4-5 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
55
43
31
20
10
Дай твоята оценка: