петък, 12 февруари

Домашна Шоколадова Торта

От ЕфросияМастър Шеф / Автор02/11/2010
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции10-12 парчета
Изпрати Домашна Шоколадова Торта
до име:
до имейл:
от име:
от имейл:
Прати
Статистика
  • Споделяния
  • Харесвания
  • Преглеждания общо53 854
  • Преглеждания за месеца1383
  • Преглеждания за седмицата151
  • Коментирана9 пъти
  • Рейтинг4.1 от 5

Необходими Продукти

  • масло - 6 с.л.
  • кафе - 1 ч.ч.
  • мътеница - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 броя
  • захар - 1 ½ ч.ч.
  • брашно - 1 ¼ ч.ч.
  • какао - ½ ч.ч. на прах
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода - 1 ¾ ч.л. бикарбонат
  • ванилова есенция - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сметана - 2/3 ч.ч. пълномаслена, за ганаша
  • шоколад - 200 г нарязан, със сладко - горчив вкус, за ганаша
  • бял шоколад - 450 г за стърготините
  • ядки - по избор, за поръсване
Сготви+2 точки
Бъди първият, който ще ползва новата опция тук.

Приготвяне на Домашна Шоколадова Торта

Предварително загрейте фурната на 180 градуса. Разтопете маслото с кафето и добавете мътеницата. Сложете яйцата и захарта в купата на миксера и ги разбийте на ниска скорост.

Добавете едно след друго брашното, солта, какаото, бакпулвера и содата. Разбивайте ги докато се смесят. Прибавете ванилията и сместа с кафето, след което отново разбийте добре.

Можете да използвате няколко чашки или тавичка за торта. Напръскайте я с готварски спрей с растително олио и изсипете сместа в нея. Печете 15-20 минути.

За да приготвите ганаша загрейте сметаната в тенджера с дебело дъно, докато започнат да се образуват мехурчета по ръба и. Сипете шоколада в по-големина купа.

Добавете половината от сметаната и ги оставете да престоят 30 секунди, за да се разтопи шоколада. Разбъркайте, за да получите еднородна смес. След това добавете останалата сметана и отново разбъркайте.

Извадете тортата от тавичката или формичките и я оставете да изстине върху решетка, поставена над тава покрита с пергаментна хартия. Когато изстине, намажете тортата обилно с ганаша и изчакайте излишния да се оттече. Преместете шоколадовата торта върху поднос.

По желание може да приготвите шоколадови стърготини от бял шоколад. С помощта на белачка за зеленчуци изрежете тънки парченца шоколад и декорирайте тортата с тях. Друг вариант е да поръсите с натрошени ядки по избор.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Обща оценка за рецептата:Дай и ти своята оценка!
4.1 от 21 Гласа

Отзиви (9)

Най-новитеНай-добритеНай-лошите
0
0
Отговор
Веска

2016-01-01, Оценка 5.0 от 5 за Домашна Шоколадова Торта

То тази торта ще вони на сода!
0
0
Отговор
ани

2014-08-22, Оценка 5.0 от 5 за Домашна Шоколадова Торта

Мътеницата баба прави само от кисело мляко.Маслото,което се получава е невероятно, да не говорим за самата мътеница
0
1
Отговор
Петя

2013-02-03, Оценка 5.0 от 5 за Домашна Шоколадова Торта

Добре изглежда на снимката, но дали няма някаква грешка в грамажа на шоколада - 200 гр. + 450 гр. = 650 гр ?????? Малко множко ми се вижда, това са повече от 6 шоколада като грамаж ?
0
0
миметоМоже ли тази мътеница да бъде заменена с нещо друго, понеже идея си нямам къде да я намеря, а и ми звучи като нещо доста гадно
2
1
Отговор
Миро

2012-08-04, Оценка 5.0 от 5 за Домашна Шоколадова Торта

Мътеницата или бутаница (някъде се среща и наименованието „мътàн“) е млечна напитка, подобна на айряна, традиционна в България.
Получава се при процеса на домашно извличане на масло от равни количества прясно и кисело мляко. Приготвя се най-вече от краве мляко, но има и козя, овча или биволска мътеница. За разлика от айряна мътеницата има малко по-гъста консистенция и наличие на по-голям процент масленост.
Съхранява се на хладно място. Прясната мътеница има леко сладък вкус. След като престои ден-два обаче, ферментира и добива леко кисело-резлив вкус.
В миналото е била широко разпространена, особено в летните месеци. В наше време напитката е изместена от айряна поради индустриализирането и увеличаването на дела на градското население.
0
0
Отговор
Илиянка

2012-02-03, Оценка 4.0 от 5 за Домашна Шоколадова Торта

Мътеница е кисело+прясно мляко. И аз скоро разбрах :)
0
0
Отговор
илияна

2012-02-02, Оценка 4.0 от 5 за Домашна Шоколадова Торта

Какво е МЪТЕНИЦА?
0
0
Отговор
petya

2010-11-12, Оценка 4.0 от 5 за Домашна Шоколадова Торта

Хубав въпрос.
0
0
Отговор
Иван

2010-11-10, Оценка 4.0 от 5 за Домашна Шоколадова Торта

Мътеница = айрян.
0
0
Отговор
Mariya

2010-11-08, Оценка 4.0 от 5 за Домашна Шоколадова Торта

Би ли пояснил някой, какво е мътеница в тази рецепта ?

Най-популярните рецепти от категорията

Избрани

Подобни и изпробвани

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с

Домашна и лесна рецепта за Домашна Шоколадова Торта. Не намерихте това което търсите? Разгледай останалите рецепти за Домашна Шоколадова Торта. Избрани рецепти от българската и чуждестранна кухня. Съвети как да приготвим Домашна Шоколадова Торта в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с безброй рецепти, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.