Домашна Шоколадова Торта

Ефросияот ЕфросияМастър Шеф / Автор
02/11/2010
"Всички хубави неща са шоколадови, или поне вкусните Тази торта ще ви грабне акъла..."
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции10-12 парчета
Сготви+2 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо62 268
  • Преглеждания за месеца110
  • Преглеждания за седмицата29
  • Коментирана9 пъти
  • Рейтинг4,1 от 5

Необходими Съставки

  • масло - 6 с.л.
  • кафе - 1 ч.ч.
  • мътеница - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 броя
  • захар - 1 ½ ч.ч.
  • брашно - 1 ¼ ч.ч.
  • какао - ½ ч.ч. на прах
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода - 1 ¾ ч.л. бикарбонат
  • ванилова есенция - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сметана - 2/3 ч.ч. пълномаслена, за ганаша
  • шоколад - 200 г нарязан, със сладко - горчив вкус, за ганаша
  • бял шоколад - 450 г за стърготините
  • ядки - по избор, за поръсване

Начин на приготвяне

Предварително загрейте фурната на 180 градуса. Разтопете маслото с кафето и добавете мътеницата. Сложете яйцата и захарта в купата на миксера и ги разбийте на ниска скорост.

Добавете едно след друго брашното, солта, какаото, бакпулвера и содата. Разбивайте ги докато се смесят. Прибавете ванилията и сместа с кафето, след което отново разбийте добре.

Можете да използвате няколко чашки или тавичка за торта. Напръскайте я с готварски спрей с растително олио и изсипете сместа в нея. Печете 15-20 минути.

За да приготвите ганаша загрейте сметаната в тенджера с дебело дъно, докато започнат да се образуват мехурчета по ръба и. Сипете шоколада в по-големина купа.

Добавете половината от сметаната и ги оставете да престоят 30 секунди, за да се разтопи шоколада. Разбъркайте, за да получите еднородна смес. След това добавете останалата сметана и отново разбъркайте.

Извадете тортата от тавичката или формичките и я оставете да изстине върху решетка, поставена над тава покрита с пергаментна хартия. Когато изстине, намажете тортата обилно с ганаша и изчакайте излишния да се оттече. Преместете шоколадовата торта върху поднос.

По желание може да приготвите шоколадови стърготини от бял шоколад. С помощта на белачка за зеленчуци изрежете тънки парченца шоколад и декорирайте тортата с тях. Друг вариант е да поръсите с натрошени ядки по избор.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 11
4 5
3 2
2 2
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Веска
Веска
01.01.2016 18:40
То тази торта ще вони на сода!
0
0
ани
ани
22.08.2014 10:42
Мътеницата баба прави само от кисело мляко.Маслото,което се получава е невероятно, да не говорим за самата мътеница
0
0
Петя
Петя
03.02.2013 10:25
Добре изглежда на снимката, но дали няма някаква грешка в грамажа на шоколада - 200 гр. + 450 гр. = 650 гр ?????? Малко множко ми се вижда, това са повече от 6 шоколада като грамаж ?
0
1
мимето
мимето
21.12.2013 01:34
Може ли тази мътеница да бъде заменена с нещо друго, понеже идея си нямам къде да я намеря, а и ми звучи като нещо доста гадно
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни Рецепти