Пастърма

05/11/2010
Ефросияот ЕфросияМастър Шеф / Автор
"От домашното по-хубаво няма. Тази пастърма няма Е-та, консерванти, оцветители и подобрители. Лесна за приготвяне в къщи"
Сготви+2 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо299 000
  • Преглеждания за месеца6138
  • Преглеждания за седмицата2464
  • Коментирана24 пъти
  • Рейтинг3,3 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • телешко месо - телешки шол
  • сол - 80 г сол на 1 л вода
  • червен пипер - 3 пълни с.л.
  • сол - 20 г
  • захар - 2 г
  • риган - 1 ч.л.
  • сминдух - 1 ч.л.
  • черен пипер - 15 зърна ситно смлян
  • чимен - 15 зърна счукан
  • чесън - 6 скилидки пресован
  • лимони - прецеден сок от средно голям плод
  • вино - 50 г червено + бяло

Начин на приготвяне

Телешкият шол трябва да е нарязан на ивици с дебелина не повече от 7 см. Поставя се в саламура в съотношение 80 г сол на 1 литър вода. Престоява така 7 дни в хладилник или в помещение с температура до 8 градуса. На седмия ден се изважда и се обезсолява в продължение на 4 часа в голям съд под течаща студена вода.

Месото се изважда от водата, пронизва се от единия край с дебела връв и се оставя да се изцеди в за около час. Изцеденото вече телешко се поставя между две дъски и се пристяга здраво с широк, стегнат ластик.

След 1 денонощие се освобождава и се намазва обилно от двете страни (по възможност с четка) със специална подправка за пастърма, приготвена от 3 пълни с.л. червен пипер, 20 г сол, 2 г захар, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. сминдух, 15 зърна ситно смлян черен пипер, 15 зърна счукан чимен, 6 скилидки пресован чесън, прецедения сок на средно голям лимон и 50 мл червено вино.

Всичко това се разбърква в подходящ съд, като към сместа се добавя постепенно бяло вино до получаване на еднородна смес с гъстота на рядък сос.

Намазаното с подправката месо се закача да съхне на проветриво място в продължение на 24 часа, след което отново се поставя между дъските и се пристяга с ластика. Стегнато престоява още 24 часа, след което се освобождава и се оставя да съхне. На четвъртия ден е готово за консумация.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 15
4 12
3 9
2 13
1 6
Дай твоята оценка:

Коментари (24)

Ivo
Ivo
19.10.2016 18:35
"4 часа в голям съд под течаща студена вода" Това е малоумно . това струва повече от купешка пастърма !
13
3
Тодорка Спасова
Домашна пастърмица с червено винце - Класика.
5
0
Теодора Мещерова
Само виното липсва на снимката
1
2

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни Рецепти