Пастърма

Ефросияот ЕфросияМастър Шеф / Автор
05/11/2010
"От домашното по-хубаво няма. Тази пастърма няма Е-та, консерванти, оцветители и подобрители. Лесна за приготвяне в къщи"
Сготви+2 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
Статистика
  • Преглеждания общо218 278
  • Преглеждания за месеца15853
  • Преглеждания за седмицата9254
  • Коментирана24 пъти
  • Рейтинг3,3 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • телешко месо - телешки шол
  • сол - 80 г сол на 1 л вода
  • червен пипер - 3 пълни с.л.
  • сол - 20 г
  • захар - 2 г
  • риган - 1 ч.л.
  • сминдух - 1 ч.л.
  • черен пипер - 15 зърна ситно смлян
  • чимен - 15 зърна счукан
  • чесън - 6 скилидки пресован
  • лимони - прецеден сок от средно голям плод
  • вино - 50 г червено + бяло

Приготвяне

Телешкият шол трябва да е нарязан на ивици с дебелина не повече от 7 см. Поставя се в саламура в съотношение 80 г сол на 1 литър вода. Престоява така 7 дни в хладилник или в помещение с температура до 8 градуса. На седмия ден се изважда и се обезсолява в продължение на 4 часа в голям съд под течаща студена вода.

Месото се изважда от водата, пронизва се от единия край с дебела връв и се оставя да се изцеди в за около час. Изцеденото вече телешко се поставя между две дъски и се пристяга здраво с широк, стегнат ластик.

След 1 денонощие се освобождава и се намазва обилно от двете страни (по възможност с четка) със специална подправка за пастърма, приготвена от 3 пълни с.л. червен пипер, 20 г сол, 2 г захар, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. сминдух, 15 зърна ситно смлян черен пипер, 15 зърна счукан чимен, 6 скилидки пресован чесън, прецедения сок на средно голям лимон и 50 мл червено вино.

Всичко това се разбърква в подходящ съд, като към сместа се добавя постепенно бяло вино до получаване на еднородна смес с гъстота на рядък сос.

Намазаното с подправката месо се закача да съхне на проветриво място в продължение на 24 часа, след което отново се поставя между дъските и се пристяга с ластика. Стегнато престоява още 24 часа, след което се освобождава и се оставя да съхне. На четвъртия ден е готово за консумация.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 14
4 12
3 9
2 13
1 6
Дай твоята оценка:

Коментари (24)

Изпрати
Теодора Мещерова
Само виното липсва на снимката
0
0
Ivo
Ivo
10.06.2016 19:41
След 7 дни престой в солен разтвор е готово за......... кофата.
14
3
Ivo
Ivo
10.06.2016 19:38
Написано е :" 4 часа в голям съд под течаща студена вода.".........
Ако 4 часа тече вода, по добре е да си купя от най скъпата пастърма от магазина. По икономически ще е по изгодно........ ХА ХА ХА.
28
4
Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
04.06.2016 12:27
Сухо и вкусно! Николай Хайтов не тръгвал без пастърмица за никъде.
4
1
katq
katq
17.05.2016 21:17
Приготвяла съм и е много вкусно!
5
1
Илияна Димова
От телешко месо е голяма вкусотия
1
1
Албена Асенова-Писева
Домашна си е най-вкусна.И по принцип си се прави от телешко месо.
2
2
Monika Ivanova
Monika Ivanova
06.05.2016 07:46
с телешко никога не съм пробвала, все ми се струва че ще е доста жилаво...
1
5
гр ц 5
гр ц 5
06.02.2016 17:23
4 часа ако е под течаща вода,ще ми изразходи 2 кубика вода :)
19
3
Правя мезето от 15 години вече,става от
Правя мезето от 15 години вече,става от
04.02.2016 21:30
Нарязани по избор парчета се отупват със сол(то месото в поема колкото трябва) завити във вестник и в съд(изтича доста вода) за 24 часа.Мият се и се овалват в смес :кимион,черен пипер ,чубрика и по желание червен пипер.Увиват се пак във вестник след 24 часа се закачат на проветриво място да съхнат.Най-късно на третия ден моя мъж започва да ги яде.Какви са тия 7-10 дни в сол то ще стане на подметка и бяло от солта...
24
6

Най-популярните рецепти от категорията

Подобни и изпробвани

Избрани

Gotvach.bg във Фейсбук

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с