събота, 30 април

Пастърма

05/11/2010
Изпрати Пастърма
до име:
до имейл:
от име:
от имейл:
Прати
Статистика
  • Споделяния
  • Харесвания
  • Преглеждания общо161 029
  • Преглеждания за месеца13763
  • Преглеждания за седмицата959
  • Коментирана16 пъти
  • Рейтинг3,3 от 5
  • Сготвена1

Необходими Продукти

  • телешко месо - телешки шол
  • сол - 80 г сол на 1 л вода
  • червен пипер - 3 пълни с.л.
  • сол - 20 г
  • захар - 2 г
  • риган - 1 ч.л.
  • сминдух - 1 ч.л.
  • черен пипер - 15 зърна ситно смлян
  • чимен - 15 зърна счукан
  • чесън - 6 скилидки пресован
  • лимони - прецеден сок от средно голям плод
  • вино - 50 г червено + бяло
Сготви+2 точки
1 Потребител сготви тази рецепта

Приготвяне на Пастърма

Телешкият шол трябва да е нарязан на ивици с дебелина не повече от 7 см. Поставя се в саламура в съотношение 80 г сол на 1 литър вода. Престоява така 7 дни в хладилник или в помещение с температура до 8 градуса. На седмия ден се изважда и се обезсолява в продължение на 4 часа в голям съд под течаща студена вода.

Месото се изважда от водата, пронизва се от единия край с дебела връв и се оставя да се изцеди в за около час. Изцеденото вече телешко се поставя между две дъски и се пристяга здраво с широк, стегнат ластик.

След 1 денонощие се освобождава и се намазва обилно от двете страни (по възможност с четка) със специална подправка за пастърма, приготвена от 3 пълни с.л. червен пипер, 20 г сол, 2 г захар, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. сминдух, 15 зърна ситно смлян черен пипер, 15 зърна счукан чимен, 6 скилидки пресован чесън, прецедения сок на средно голям лимон и 50 мл червено вино.

Всичко това се разбърква в подходящ съд, като към сместа се добавя постепенно бяло вино до получаване на еднородна смес с гъстота на рядък сос.

Намазаното с подправката месо се закача да съхне на проветриво място в продължение на 24 часа, след което отново се поставя между дъските и се пристяга с ластика. Стегнато престоява още 24 часа, след което се освобождава и се оставя да съхне. На четвъртия ден е готово за консумация.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.3
Общо 51 гласували
5 12
4 12
3 9
2 13
1 5
Дай твоята оценка:

Коментари (16)

Изпрати
гр ц 5
06.02.2016 17:23
4 часа ако е под течаща вода,ще ми изразходи 2 кубика вода :)
7
1
Правя мезето от 15 години вече,става от
04.02.2016 21:30
Нарязани по избор парчета се отупват със сол(то месото в поема колкото трябва) завити във вестник и в съд(изтича доста вода) за 24 часа.Мият се и се овалват в смес :кимион,черен пипер ,чубрика и по желание червен пипер.Увиват се пак във вестник след 24 часа се закачат на проветриво място да съхнат.Най-късно на третия ден моя мъж започва да ги яде.Какви са тия 7-10 дни в сол то ще стане на подметка и бяло от солта...
4
3
Никога не съм яла домашно приготвена пастърма и вероятно вкуса е мнооого различен.Много интересна рецепта.
2
1
vladimir Petrovski
09.12.2013 17:58
Вземам 1,1/2 кг филе от толстолоб и го натривам със сол и захар в съотношение 2:1 , като използвам морска сол.Престоява на студено 24 часа след което правя саламура с разчет 1,5 л вода + 1,5 ч.ч. морска сол.Отцежам от салмурата и изкисвам в студена вода за 3-4 часа.Овалвам в стрит чимен, червен пипер, смлян черен пипер, пасирав чесън ракиена чашка сухо бяло вино.Оставям отноо филетата за около 12 часа да поемат добре подправките и закачам на проветриво място да съхнат, в продължение на 7 дена
Аа
05.12.2014 16:03
внос
0
4
9
2
Дойч
25.01.2013 05:07
Говеждо или телешко месо
На 1 килограм месо:
Сол-50гр
Захар-5гр
Фенугрик-28 гр
Чесън на прах-6 гр
Кимион-4 гр
Бахар-2 гр
Чер пипер-2 гр
Кайен-2 гр

1.Изберете едно добро парче месо което да е около 6-8 см дебело. почистете го от ципите и мазнината.
2. Смесете подправките и ги смелете в машинка за мелене на подправки или кафе.
3. Омесете месото с подправките, солта и захарта, след което го сложете в найлонов плик в хладилника за 6 дена. Всеки ден го разклащайте, но не изцеждайте течността.
4.
След 6-тият ден измийте добре месото със студена вода и го оставете да се изцеди и изсъхне повърхността.
5. Когато месото позасъхне го сложете в специална мрежа или го окачете направо в помещение или специален хладилник при температура 12-15 градуса по Целзий и 50% относителна влажност за 7-8 дена.
4
3
Жехе
25.01.2013 04:30
Това е:
3
2
Gene
25.01.2013 04:27
Това е как се прави оригинална арменска пастърма
4
1
Атанас
22.12.2012 17:45
Някой да е сушил ярешки бут или плешка интересува ме цял без да го обезскостявам ??? Зашото фризера ми се развали
0
0
Майстора
20.12.2012 21:43
Аз си правя пастърма от свинско месо рибици. 3 кг. или две големи рибици ги нарязвам по дължина всяка на три еднакви парчета. Слагам ги в една голяма тенджера и ги посипвам със седемстотин грама сол и ги овалвам добе. Тенджерата стои 24часа в хладилник. Солта осолява и едновременно изважда водата от месото. След това всички парчета ги мия на чешмата със студена вода да падне солта. Правя им примки с игла и дебел канап и ги окачам да се отцедят за около час два. След това забърквам подправките/кой каквито иска на вкус, като основно сминдух и пепери/ в една тава и ги овалвам на сухо докато се покрие месото отвсякъде.Сушат се на студено и проветриво място за 2 седмици и са готови.После в найлонов плик и в хладилника да не станат прекалено сухи.
13
1
иван
17.12.2012 09:42
Най-добрата пастърма дето съм опитвал е турско, то и името си е турско,кайсери пастърмасъ е оригиналното име дето ние го знаем ,като кайзер пастърма.
16
2

Най-популярните рецепти от категорията

Избрани

Подобни и изпробвани

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с

Вкусна и бърза рецепта за Пастърма. Доволен ли си от това, което намери? Виж другите ни категории за Пастърма. Изпробвани рецепти от българската и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Пастърма в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с хиляди ястия, вкусотии, съвети и препоръки от нашите автори, на едно място.