Торта Безе

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5019k
Торта Безе1 / 2
19/10/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
300 мин.
Порции
8-10

Необходими Продукти

  • Бисквитен блат
  • бисквити - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • захар - ¾ ч.ч.
  • яйца - 8 бр.
  • За целувките
  • масло - 1 с.л. разтопено
  • захар - 1 1/3 ч.ч.
  • белтъци - 6 бр. на стайна температура
  • Сироп
  • кайсии - 425 г половинки от сладко (заедно със сиропа)
  • захар - 1 с.л.
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • вода - ¼ ч.ч.
  • Сметанов крем
  • кондензирано мляко - 310 мл подсладено
  • сметана - 230 мл охладена, бита
  • крема сирене - 170 г
  • масло - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе форма за печене с размери 9х13 и я застелете с восъчна хартия. Разтопете 1 с.л. брашно и намажете добре хартията. В купа сипете белтъците и ги разбийте с миксер заедно с 1 1/3 ч.ч. от захарта.

Разбивайте на средна степен около 6 минути или докато се получи пухкава смес. Сипете белтъчената смес в приготвената тава и запечете на загрята на 120 градуса фурна за около 4 часа. Извадете от фурната и махнете белтъчения блат от хартията. Сложете го на кърпа и оставете да се охлади на стайна температура. Най-добре е да престои 1 нощ, покрит с друга кърпа.

За да направите бисквитения блат, загрейте фурната на 175 градуса и застелете форма с восъчна хартия. Използвайте форма с размери 13х9. Първо, разделете белтъците от жълтъците. След това сипете 8-те жълтъка в купа, добавете ¾ ч.ч. захар и 1 ч.л. ванилов екстракт. Разбийте добре и прибавете 1 ч.ч. брашно.

В друга купа разбийте 8-те белтъка с миксер на висока скорост за около 3-4 минути. С помощта на шпатула внимателно прибавете жълтъчената смес към белтъчената и разбъркайте леко. Не ги смесвайте твърде много, защото белтъците ще спаднат.

Прехвърлете сместа в приготвената форма и запечете за около 20 минути или докато придобие приятен златист цвят. Извадете изпечения блат и го отделете от хартията. Оставете да се охлади.

Смесете всички продукти за сиропа – водата, лимоновия сок и захарта. Разбивайте, докато захарта се разтопи. Пасирайте кайсиите и ги добавете към горната смес. Нарежете блата на две. Сложете първия във формата, в която ще сервирате тортата. Намажете отгоре с кайсиевата смес.

Смесете всички продукти за сметановия крем и ги разбъркайте добре. Намажете върху кайсиевата смес ¼ от сметановия крем. Отгоре внимателно сложете целувчения блат и изрежете отстрани, за да пасне на размера на блатовете. Получените трохи целувки запазете.

Сложете внимателно втория бисквитен блат върху целувчения и намажете с оставащата кайсиева смес. Намажете цялата торта със сметановата смес. Начупете оставащата белтъчена смес и поръсете тортата. Охладете в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Торта
Торта
По големи глупости не съм чела. Формата е с размери 9х13, това е колкото пощенска картичка, как ще се събере смес с 8 яйца? И много искам да видя как се разтапя 1 лъжица брашно и се маже хартия за печене. "Автора" даже не е прочел глупостите, които е превел. ТРАГЕДИЯ!!!
21.02.2016 17:54
3