петък, 31 октомври

Френска лучена супа

Публикувана от:
Видяно: 4 959 пъти
Националност: Френска Кухня
Категория: Чорби
Рецепта за Френска лучена супа
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции4-5

Необходими Продукти

  • лук - 500 г кромид стар
  • вино - 100 мл бяло
  • чесън - 3 скилидки стар
  • бульон - 3 кубчета зеленчуков
  • кашкавал - 300 г ементал
  • праз - 250 г от светлата част
  • масло - 50 г
  • мащерка
  • сол
  • черен пипер - на вкус

Приготвяне на Френска лучена супа

Нарежете лука на тънки кръгчета и ги запържете леко в масло на умерен огън. Добавете бъркайки ситно нарязания праз, с начукания чесън, кубчетата бульон и 1 литър вода.

Овкусете супата с мащерка, сол и черен пипер на вкус. Нека да поври на умерен огън за около 20-25 минути. Към края на варенето сипете и бялото вино. Сложете супата във фурната в подходящ съд, покрийте я отгоре с леко запържените кубчета хляб.

Добавете върху кубчетата настъргания ементал и запечете за около 10 минути на 280 градуса, докато отгоре леко се зачерви. Поднесете супата топла.

3.8 от 5 Гласа

Отзиви (2)

  • 0
    0
    Отговор
    Димо

    2013-08-16, Оценка 4 от 5 за Френска лучена супа

    Тази супа съм я срещал във вариант със карамелизиран лук, говежди бульон и т.н.
  • 0
    0
    Отговор
    Живко

    2011-10-23, Оценка 4 от 5 за Френска лучена супа

    Ползвал съм френска кулинарна книга, в която сиренето беше груйер, а може и пармезан. Вместо кубчета, ползвам препечени филийки, а вместо бульон сварявам един картоф (може да е нарязан на няколко едри парчета, да се свари направо в супата, вадя го и го правя на пюре и го разтварям в супата). Просто тези бульони са ми неясна химия, която избягвам. А, добавям и дафинов лист. :)

Домашна и бърза рецепта за Френска лучена супа. Доволен ли си от това, което намери? Разгледай другите ни специалитети за Френска лучена супа. Изпробвани рецепти от местната и чужда кухня. Препоръки как се приготвя Френска лучена супа в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с множество рецепти, вкусотии, съвети и заръки от нашите автори, на едно място.