Локумки с бяло вино

06/11/2010
Ефросия
отЕфросияМастър Шеф444
"Време ли е за следобедно кафе и локумки?"
Приготвяне25 мин.
Готвене15 мин.
Общо40 мин.
Порции20-25 бр.
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо36 762
  • Преглеждания за месеца79
  • Преглеждания за седмицата27
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • мазнина - 1 ч.ч. свинска мас, може и краве масло или маргарин
  • вино - 1 ч.ч. бяло
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 - 3 ч.л.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • ванилия - 1 пакетче
  • локум - 200 г
  • захар - 100 г пудра за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинската мас се загрява за 1 минута в микровълнова печка и към нея се добавят солта и захарта. Разбърква се до разтваряне на съставките в горещата мас, след което се излива в средата на купата с пресято брашно.

Налива се бялото вино, което трябва да е със стайна температура. Замесва се меко тесто, което се събира на топка. Топката се разделя на две или три по-малки топки и от всяка се разточва кора с дебелина половин сантиметър или малко по-тънко.

Локумът се нарязва на малки хапки. От тестените кори се режат квадрати с големина 7-5 см. Може от едната кора да се изрежат с чаша кръгове. В средата на всеки квадрат и кръг се слага по парченце локум.

Квадратите се навиват на пурички, а кръговете се загъват на две като в края се прещипват. Локумките се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса, до порозовяване. Още топли се овалват в пудра захар, омесена с ванилия. Най-добре е да се консумират на следващия ден.подобни рецепти тук

5 10
4 5
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Filareta Betova
Filareta Betova
25.02.2017 17:45
аз ги направих с червено (защото нямах бяло-а и друг път съм ги правила така) а пълнежът ми беше от домашен конфитюр от сливи.Получават се много добри.също така не ги овалвам в пудра захар....внучетата ръсят наред и става"мазало" .
0
0
Краси
Краси
23.07.2013 14:26
Моята рецепта за тестото е 1 кг брашно, половин кг свинска мас (не се разтопява, както е твърда се меси), 250 милилитра жълт швепс (от соц-а е, слагам или жълта лимонада или фанта портокал) и 2 кутийки розов локум и нарязани на дребно орехи за плънката плюс пудра захар за овалване. Перфектна рецепта. В тестото не се поставя никаква захар.Слагам една щипчица сол само за вкус. Локумът в плънката и овалването в пудра захар са достатъчни за подслаждането. Стават много бройки, нежни, розови и пръхкави.
11
0
Ели
Ели
24.02.2013 14:05
Сгреших, като сложих 2/3 ч.ч. захар. Явно неслучайно сладките са почти без захар. Губи се вкуса на тестото, прекалено сладки станаха...
2
2

Виж всички коментари или напиши такъв