Содени питки

09/11/2010
Ефросияот ЕфросияМастър Шеф / Автор
"Ароматът на тези содени питки ни връща назад към най-хубавите спомени от детството!"
Приготвяне30 мин.
Готвене25 мин.
Общо55 мин.
Порции12-15 бр.
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо40 639
  • Преглеждания за месеца204
  • Преглеждания за седмицата12
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4,4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • яйца - 3 броя
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • оцет - 1 ч.л.
  • сода - 1 ч.л. бикарбонат
  • брашно - колкото поеме (около 350 г)
  • сол - на вкус
  • сусам - може и мак или друга подправка за поръсване
  • сирене
  • масло
  • яйца - 1 жълтък за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се смесват яйцата и киселото мляко, в което предварително сме "угасили" содата с оцета. Разбъркваме добре, добавяме пресятото брашно заедно със солта. Замесваме меко тесто.

Разделяме го на топки и оформяме с помощта на мазнина или брашно.
Слагаме топките в намаслена и набрашнена тава.

В центъра на всяка питка поставяме по малка бучка сирене и масло като я притискаме с палец навътре и я покриваме с тесто.

Намазваме содените питки с жълтък и поръсваме със сусам или маково семе. Пекат се до порозовяване в предварително загрята на 190 градуса фурна.подобни рецепти тук

5 12
4 3
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Жана Белева
Жана Белева
18.12.2015 19:18
Стават прекрасни !
0
0
maria
maria
07.09.2014 13:14
рецептата е много хубава,току що я пробвах,само дето поема повече брашно,за да не е лепкаво тестото.стават много вкусни питките!
0
0
Димчо
Димчо
26.01.2014 01:04
И оцет и кисело мляко, сигурни ли сте че снимката отговаря на рецептата???
6
4

Виж всички коментари или напиши такъв