Хумус по оригинална рецепта

24/11/2010
"Невероятно вкусен и доста евтин за приготвяне, хумусът е нещо вкусно и полезно, което трябва често да приготвяте в домашна обстановка. Вижте тази оригинална рецепта за домашен хумус"
Готвене90 мин.
Общо90 мин.
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо79 203
  • Преглеждания за месеца79
  • Преглеждания за седмицата11
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • нахут - 1, 5 ч.ч.
  • тахан - 2 с.л.
  • чесън - 4 скилидки
  • вода - 3/4 чаши
  • лимони - сок от 2 лимона
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 щипка
  • магданоз - или други подправки по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нахутът се почиства и се накисва във вода за 24 часа, докато набъбне двойно. Прехвърля се в тавичка и се разстила, покрива се с кърпа и се оставя да покълне за 2 дена, като сутрин и вечер се облива и отцежда внимателно.

Покълналият нахут се бланшира, като се попари с вряла вода. Оставя се за 2 минути така и се отцежда. Може и да не се оставя да покълне, като се изсипе във вряла вода и се вари за около час и половина.

Всички съставки без червеният пипер и подправките по избор се сипват в блендер. Мели се до хомогенност, а после се овкусява.подобни рецепти тук

5 12
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

стоян
стоян
24.01.2014 12:01
това е рецептата с една забележка. без кимион не може да бъде "оригинална".
9
0
кайци
кайци
07.11.2012 22:10
вместо вода,слагам кисело мляко и кимйон раскош!!!!
2
5
Х.
Х.
19.12.2013 23:07
Извинявайте, ама не мога да подмина - пише се "кимион" и "разкош".
54
3
Люблена
Люблена
10.08.2012 12:30
Хумусът е най-вкусното нещо на света! Опитах го за пръв път преди 3 седмици и много ми хареса.Страхотно е и много хранително.Опитайте да го намажете на препечена филия хляб-става вкусно!
2
1

Виж всички коментари или напиши такъв