петък, 18 април

Хумус по оригинална рецепта

Публикувана от:
Видяно: 40 079 пъти
Националност: Арабска Кухня
Категория: Сосове
Рецепта за Хумус по оригинална рецепта
Готвене
Общо

Необходими Продукти

  • нахут - 1, 5 ч.ч.
  • тахан - 2 с.л.
  • чесън - 4 скилидки
  • вода - 3/4 чаши
  • лимони - сок от 2 лимона
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 щипка
  • магданоз - или други подправки по желание

Приготвяне на Хумус по оригинална рецепта

Нахутът се почиства и се накисва във вода за 24 часа, докато набъбне двойно. Прехвърля се в тавичка и се разстила, покрива се с кърпа и се оставя да покълне за 2 дена, като сутрин и вечер се облива и отцежда внимателно.

Покълналият нахут се бланшира, като се попари с вряла вода. Оставя се за 2 минути така и се отцежда. Може и да не се оставя да покълне, като се изсипе във вряла вода и се вари за около час и половина.

Всички съставки без червеният пипер и подправките по избор се сипват в блендер. Мели се до хомогенност, а после се овкусява.

4,5 от 14 Гласа

Отзиви (7)

  • 3
    0
    Отговор
    стоян

    2014-01-24, Оценка 5 от 5 за Хумус по оригинална рецепта

    това е рецептата с една забележка. без кимион не може да бъде "оригинална".
  • 1
    2
    Отговор
    кайци

    2012-11-07, Оценка 4 от 5 за Хумус по оригинална рецепта

    вместо вода,слагам кисело мляко и кимйон раскош!!!!
    18
    1
    Х.Извинявайте, ама не мога да подмина - пише се "кимион" и "разкош".
  • 2
    0
    Отговор
    Люблена

    2012-08-10, Оценка 5 от 5 за Хумус по оригинална рецепта

    Хумусът е най-вкусното нещо на света! Опитах го за пръв път преди 3 седмици и много ми хареса.Страхотно е и много хранително.Опитайте да го намажете на препечена филия хляб-става вкусно!
  • 0
    0
    Отговор
    Галина Цветанова

    2012-06-25, Оценка 5 от 5 за Хумус по оригинална рецепта

    Няма значение как ще го наречете, обаче този вид разядка ме пленява! Днес за пръв път си направих сама! Имам предвид, че по турските магазини я продават готова. Купувала съм я в готов вид, но сега ....направо останах очарована от самонаправянето й!:))))
  • 1
    1
    Отговор
    sunshine4eto

    2012-06-08, Оценка 5 от 5 за Хумус по оригинална рецепта

    хумус или хомус, не ми пука /срещала съм го и като хомос/
    важното е че е много вкусно, но лично на мен малко множко ми дойде лимона, така че пробвайте първо с 1 или 1,5лимон и чак тогава ако е малко добавете още
  • 1
    0
    Отговор
    пламена

    2011-09-29, Оценка 4 от 5 за Хумус по оригинална рецепта

    Баш хумус си е - като вид храна.
  • 2
    0
    Отговор
    ясмин

    2011-09-29, Оценка 4 от 5 за Хумус по оригинална рецепта

    Хапва се гарниран със зехтин, прави се кладенче в средата на чинията, в която е сервиран, и се сипва малко зехтин.
    И най вече се казва Хомус. Хумусът е нещо друго, вид почва.
    5
    2
    Т. ТсиолакидуХумусът е традиционна кипърска рецепта за предястие, приета и от турците по време на османското робство. Използва се от гръцкоговорящите народи по време на пости. Чете се хумус, и се изписва χουμυς - двузвучието "оу" се чете, като "у".
    Друго значение на: Хумус е малко побългарена дума на гръцката дума Хома - χουμα - почва.
    Виждам, че всеки си слага допълнителни неща и подправки в хумуса, според личния вкус и възприятия, което не е лошо.
    Оригиналната рецепта се състои от: 250 гр. сварен и обелен нахут. 1 кафяна чашка леко запечен и счукан сусам, сол, 2 скилидки чесън, 1 кафяна чашка зехтин и сокът на 1 среден лимон.

Домашна и бърза рецепта за Хумус по оригинална рецепта. Намери ли това, което търсиш? Прелисти другите ни специалитети за Хумус по оригинална рецепта. Вкусни рецепти от българската и чуждестранна кухня. Съвети как да приготвим Хумус по оригинална рецепта в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с хиляди рецепти, вкусотии, съвети и препоръки от нашите автори, на едно място.