Хумус по оригинална рецепта

Ефросияот ЕфросияМастър Шеф / Автор
24/11/2010
"Невероятно вкусен и доста евтин за приготвяне, хумусът е нещо вкусно и полезно, което трябва често да приготвяте в домашна обстановка. Вижте тази оригинална рецепта за домашен хумус"
Готвене90 мин.
Общо90 мин.
Сготви+2 точки
1 Потребител и ти сготвиха тази рецепта
Статистика
  • Преглеждания общо68 793
  • Преглеждания за месеца892
  • Преглеждания за седмицата11
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг4,3 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • нахут - 1, 5 ч.ч.
  • тахан - 2 с.л.
  • чесън - 4 скилидки
  • вода - 3/4 чаши
  • лимони - сок от 2 лимона
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 щипка
  • магданоз - или други подправки по желание

Приготвяне

Нахутът се почиства и се накисва във вода за 24 часа, докато набъбне двойно. Прехвърля се в тавичка и се разстила, покрива се с кърпа и се оставя да покълне за 2 дена, като сутрин и вечер се облива и отцежда внимателно.

Покълналият нахут се бланшира, като се попари с вряла вода. Оставя се за 2 минути така и се отцежда. Може и да не се оставя да покълне, като се изсипе във вряла вода и се вари за около час и половина.

Всички съставки без червеният пипер и подправките по избор се сипват в блендер. Мели се до хомогенност, а после се овкусява.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 11
4 1
3 1
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
стоян
стоян
24.01.2014 12:01
това е рецептата с една забележка. без кимион не може да бъде "оригинална".
9
0
кайци
кайци
07.11.2012 22:10
вместо вода,слагам кисело мляко и кимйон раскош!!!!
2
5
Х.
Х.
19.12.2013 23:07
Извинявайте, ама не мога да подмина - пише се "кимион" и "разкош".
53
3
Люблена
Люблена
10.08.2012 12:30
Хумусът е най-вкусното нещо на света! Опитах го за пръв път преди 3 седмици и много ми хареса.Страхотно е и много хранително.Опитайте да го намажете на препечена филия хляб-става вкусно!
2
1
Галина Цветанова
Галина Цветанова
25.06.2012 11:22
Няма значение как ще го наречете, обаче този вид разядка ме пленява! Днес за пръв път си направих сама! Имам предвид, че по турските магазини я продават готова. Купувала съм я в готов вид, но сега ....направо останах очарована от самонаправянето й!:))))
0
3
sunshine4eto
sunshine4eto
08.06.2012 20:50
хумус или хомус, не ми пука /срещала съм го и като хомос/
важното е че е много вкусно, но лично на мен малко множко ми дойде лимона, така че пробвайте първо с 1 или 1,5лимон и чак тогава ако е малко добавете още
1
1
пламена
пламена
29.09.2011 21:48
Баш хумус си е - като вид храна.
1
0
ясмин
ясмин
29.09.2011 16:59
Хапва се гарниран със зехтин, прави се кладенче в средата на чинията, в която е сервиран, и се сипва малко зехтин.
И най вече се казва Хомус. Хумусът е нещо друго, вид почва.
3
1
Т. Тсиолакиду
Т. Тсиолакиду
07.12.2013 15:57
Хумусът е традиционна кипърска рецепта за предястие, приета и от турците по време на османското робство. Използва се от гръцкоговорящите народи по време на пости. Чете се хумус, и се изписва χουμυς - двузвучието "оу" се чете, като "у".
Друго значение на: Хумус е малко побългарена дума на гръцката дума Хома - χουμα - почва.
Виждам, че всеки си слага допълнителни неща и подправки в хумуса, според личния вкус и възприятия, което не е лошо.
Оригиналната рецепта се състои от: 250 гр. сварен и обелен нахут. 1 кафяна чашка леко запечен и счукан сусам, сол, 2 скилидки чесън, 1 кафяна чашка зехтин и сокът на 1 среден лимон.
10
3

Най-популярните рецепти от категорията

Подобни и изпробвани

Избрани

Gotvach.bg във Фейсбук

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с