Омар Термидор

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Омар Термидор1 / 2
29/11/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • омар - 1 бр.
  • масло - 85 г
  • брашно - 1 и 1/2 с.л.
  • горчица - 1/2 ч.л.
  • бяло вино - 2 с.л.
  • прясно мляко - 250 мл
  • сметана - 3 с.л. течна
  • магданоз - 1 с.л. нарязан
  • грюер - 70 г
  • лимони - 1 бр.
  • сол - 2 щипки
  • черен пипер - 1/3 ч.л. млян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омарът се сварява до зачервяване и се разрязва наполовина по дължина. Вади се месото от тялото и опашката. Вътрешностите се отстраняват, без да се повреди черупката.

Месото се реже на ситно и се оставя в хладилника. Три четвърти от маслото се загрява, добавя се брашното и горчицата и се готви 1 минута на среден огън.

Добавя се виното и млякото при непрекъснато разбъркване. След като сместа кипне, котлонът се намалява до минимум и се загрява до сгъстяване при непрекъснато бъркане.

Добавя се сметаната, магданозът, солта, черният пипер и месото от омар. Загрява се на бавен огън около 1 минута и се сваля от котлона. Сместа се слага в половинките черупка на омара.

Сиренето се настъргва и с него се поръсва сместа в половинките черупка. Отгоре се разпределя останалото масло. Запича се за 2 минути във фурна на 200 градуса, вади се и се сервира с нарязан лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: