Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Сръбска погача със сирене

Сръбска погача със сирене

РозаРоза
Новак
146
Сръбска погача със сирене
Снимка: Роза
1 / 4
30/11/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Кой иска най-голямото парче от тази сръбска погача със сирене?"

Необходими Продукти

  • мая - 1/2 пакетче прясна
  • прясно мляко - 1 ч.ч. (или равни части вода и мляко)
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 2 - 3 с.л.
  • брашно - 500 г + още за доомесване
  • сол - 1 с.л.
  • яйца - 1 бр. + 1 бр. за намазване
  • кисело мляко - 3 - 4 с.л.
  • сода - 1/2 ч.л.
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • сирене - 100 грама за пълнеж (може и топено сирене)
  • семена - микс за поръсване (сусам, мак)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте заедно до получаване на каша прясната мая, топлото мляко или равни части вода и мляко, захарта, 2-3 с.л. брашно. Оставете сместа да шупне на по-топло място.

Пресейте брашното със солта в голяма купа и добавете в кладенче в средата 1 яйце, киселото мляко, което предварително сте разбъркали със содата, сместа с маята и олиото.

Постепенно замесете гладко тесто, като при нужда добавете още брашно. Оставете го да втаса в намазнена купа на топло.

Готовото тесто разделете на топки с размера на яйце. Разплескайте всяка топка с ръце и слагайте в средата по 1 ч.л. надробено сирене. Прегънете и оформете отново на топка, така че пълнежът да остане вътре.

Набрашнете кухненския плот, и разточвайте леко всяка топка с дебелина до 1.5-2 см дебелина. Подреждайте така оформените питки в намаслена тава в кръг, като ги застъпвате една за друга като керемиди - в средата се подреждат по същия начин.

Оставете погачицата да втаса и да се надигне. След това я намажете с разбито яйце и поръсете с микс от семена - сусам, маково семе, ленено семе или каквото решите.

Изпечете сръбската погача в загрята на 160-170 градуса фурна до готовност. Готовата питка покрийте с кърпа, докато изстине.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: