Погача за Никулден

06/12/2015
Кристина Черникова
отКристина ЧерниковаДарт Вейдър3141037
"За да почетете покровителя на рибарите и банкерите пригответе риба, но пригответе и вкусна погача И честито на именниците!"
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо670
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 600 г бяло
  • царевично брашно - 200 г
  • захар - 1/2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 1 кубче, жива
  • масло - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята и захарта се разтварят в 1 к.ч. топла вода и сместа се оставя настрана. Брашната се пресяват няколко пъти и в получената купчинка се прави кладенче.

Там се излива сместа с маята и се добавя солта. Налива се и още около 1 ч.ч. вода. Бърка се и когато тестото вече се отделя от стените на съда, се вади върху набрашнена повърхност, за да се омеси.

След това тестото се оставя да втаса за 40 минути и се размесва пак. От него се заделя малка част, а от останалата се оформя погача.

С отделената част се правят орнаменти по питката -
котва, кръст, рибки или др.

Готовата пита се прехвърля в намазнена тава. Пече се до зачервяване. Готовата погача се вади от печката и се завива с чиста кърпа за 20 минути.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!