Закусвай с мен - Сладко от люти чушки

04/12/2015
Анонимен
отАнонименНовак216
"Най-строго пазената тайна на кулинарите - вижте как се прави невероятното сладко от люти чушки, за което всички говорят "
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции1-2 бр.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 471
  • Преглеждания за месеца62
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • люти чушки - 125 г червени (сорт рибка)
  • чушки - 375 г месести червени
  • захар - 250 г
  • ябълков оцет - 1 с.л.
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • морска сол - 1/2 ч.л. (за приготвяне на лимонова сол)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За рецептата са ви необходими още:
латексови ръкавици - 1 чифт
буркани - 1-2 бр. с винтови капачки

1. Измиваме и подсушаваме лютите чушлета и червените чушки.

2. Изчистваме ги от дръжките и семките (лютите чушлета задължително почистваме от семките и дръжките с ръкавици).

3. Големите чушки леко запичаме на тиган (за да добият аромат). Накисваме изчистените люти чушлета във вода за 10-тина минути.

4. С пасатор, мелничка за месо или чопър смиламе големите чушки и лютите чушлета.

5. Изсипваме ги в тенджера, прибавяме оцета и захарта. Оставяме да кипне и събираме пяната с лъжица. Намаляваме котлона и оставяме, докато се сгъсти. Разбъркваме сместа от време на време. Проверяваме гъстотата, като капваме една капка от сместа в чиния. Сместа е готова, когато капката не се разтича.

6. Сваляме от котлона и добавяме кората на измития лимон, настъргана на ситно ренде, смесена и стрита в хаванче с морската сол. Цветът на доброто сладко е ярко червен и лек лют и пикантен аромат.

7. Разбъркваме сладкото и изсипваме в предварително измитите и подсушени буркани. Затваряме бурканите и ги обръщаме надолу с капачките, докато сместа напълно изстине.

Поднасяме на топли и току-що препечени филийки, намазани със сладко от люти чушки с наръсено меко сирене отгоре.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Мария Детева
Мария Детева
09.12.2015 13:39
хубавото сладко се познава по цвета - искрящ, ярък червен цвят...
0
0
Илия Павлов
Илия Павлов
08.12.2015 06:25
Изглежда невъзможно, но какво ли не прави захарта...
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв