Лучник по северняшки

13/01/2011
Tanya
отTanyaНовак
"Едно не може да отречете - по Северняшкия край домакините знаят как да приготвят лучници "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо18 576
  • Преглеждания за месеца23
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.1 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • тесто - 1 кг готово тесто
  • свинско месо - 400 гр. нарязано на хапки
  • лук - 400 гр. нарязан на кубчета
  • сол
  • олио
  • черен пипер
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разточват се от тестото две кори, едната малко по-голяма. Тя се слага отдолу в намазнена тава, като краищата й трябва да излязат извън тавата.

Месото се запържва хубаво, изважда се и в същата мазнина се запържва лука. Смесват се, подправят се със сол и пипер и се изсипват върху кората.

Отгоре се слага по-малката кора и се захлупват краищата на долната кора. Може да се намаже с яйце (за по-добър вид) и да се сложат парченца маргарин отгоре.

Пече се в загрята фурна около 30 минути. След като се извади, се поръсва леко с вода и се завива с кърпа за 15-20 минути, за да омекне.подобни рецепти тук

5 3
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Arpha
Arpha
24.11.2013 11:29
Това прилича малко на нашенски дюнер.Всъщност, тази баница може да се приготви и постна, и пак ще бъде по северняшки. Плънката е само от препържен лук, с добавка от смлени орехи, малко червен пипер и обезателно копър.И до днес се приготвя в троянския край. Много е вкусно!
5
0
petq
petq
23.06.2011 23:36
Страхотна и бърза рецепта, аз слагам и гъби към плънката, а отделно правя и чеснов сос. Става разкош.
2
0
Цветелина Димитрова
Цветелина Димитрова
23.06.2011 21:01
Много хубава рецепта. Аз лично правя лучник и е много вкусно.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!