Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Триъгълни баклавички

Триъгълни баклавички

Таня Т.Таня Т.
Новак
251
Триъгълни баклавички
Снимка: Мариана
2 / 4
11/12/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6-8

Необходими Продукти

  • орехи - или бадеми
  • пудра захар - 250 г
  • яйца - 3 бр. средно големи или 2 големи
  • галета - 3 с.л.
  • канела,
  • карамфил
  • ванилия
  • кори за баклава - 500 г
  • масло - за намазване
  • Сироп
  • захар - 2 големи ч.ч.
  • вода - 2 големи ч.ч.
  • лимонов сок - от 1/2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Ситно нарязаните ядки се смесват с пудрата захар, галетата, канелата, карамфила и ванилията.

2. Към сместа с постоянно разбъркване прибавяме отделно разбитите яйца – и пълнежът ни е готов.

3. Вземаме една кора за баклава и я разделяме на ивици /по дължината й/, като широчината им ще е съобразена с желанието ви за големина на баклавичката.

Можете да направите съвсем малки баклавички хапчици, които ще са много подходящи, ако решите да ги сервирате на студен бюфет, или по-големички, които ще са много подходящи за празничната трапеза.

4. Нарязаната ивица кора намазваме с разтопено масло и поставяме в едното й ъгълче лъжица от сместа за пълнежа, след което я прегъваме на триъгълник, като започнем от ъгълчето с пълнежа, претъркулваме го на другата му страна, после на обратно, и така докато стигнем ъгълчето на края на ивицата кора.

Може да ви звучи неразбираемо, но започнете ли да правите триъгълничето, веднага ще ви се изясни.

5. Намазваме всички баклавички и отгоре с масло, и ги изпичаме на 180 градуса, докато се зачервят.

6. Междувременно слагаме сиропа да поври за 4-5 минути /лимоновия сок се слага след изключването на котлона/, и след като поизстинат баклавичките, ги заливаме с топлия, но не горещ сироп.

Спазвайте точно съотношението м/у захарта и водата – 50% на 50%, така ще получите хрупкави и прекрасни на външен вид, а не меки и разплути баклавички! ! !

Желая ви успех!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мариана
Мариана
Много вкусна баклава !
01.02.2016 19:53
1
Вили
Вили
тази вечер ще я пробвам,изглежда много апетитно:)
11.12.2015 17:35
1