Празнична погача

19/12/2015
"По специален случай или без повод - пригответе тази уникална празнична погача "
Приготвяне8 мин.
Готвене60 мин.
Общо68 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо10 762
  • Преглеждания за месеца221
  • Преглеждания за седмицата58
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • брашно – 1 кг /ако е необходимо за доомесване, прибавете още/
  • мая - 1 кубче
  • яйца – 2 бр.
  • жълтъци – 2 бр.
  • прясно мляко – 1 ч.ч.
  • кисело мляко – 3 с.л.
  • хладка вода – ½ ч.ч.
  • захар - 1 с.л.
  • сол – 1 равна с.л.
  • мак
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размийте маята с хладката вода в дълбока купа. Прибавете солта и захарта. Добавете киселото мляко, двете яйца, прясното мляко и разбъркайте добре течните съставки.

Пресейте брашното и го прибавете постепенно към течността, като разбърквате с лъжица. След като съставките се смесят, доомесете с ръце до получаването на тестото /не трябва да ви лепне по ръцете/.

Завийте отгоре съда със стреч фолио и оставете на студено 9-10 часа/ може да замесите тестото вечерта и сутринта да го изпечете/.

Премесете тестото /ако е необходимо добавете още брашно/ и го разделете на 8-9 топки. Изтеглете всяка топка на фитил и всеки фитил завържете на възел. Наредете възелчетата в сух, топъл и намазнен дълбок съд с похлупак и го оставете на топло, за да се надигне тестото.

Намажете я отгоре с разбитите жълтъци и поръсете с маково семе.

Ако имате фурна с обдухване, сложете съда във фурната и постепенно увеличавайте градусите. След като тестото се надигне достатъчно, оставете фурната на 150 градуса. Махнете капака и печете до готовност.

Проверете с клечица – ако не остава тесто по нея, значи питката е готова. Напръскайте с малко вода и отново сложете капака, за да омекне.подобни рецепти тук

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар