Домашна мусака

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k9586k
Домашна мусака
Снимка: Vildan Ahmedova
20 / 21
22/12/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Изпитана рецепта от съкровищницата на Най-вкусните български ястия"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • кайма - 700 г, смес
  • домати - 1 бр.
  • олио - 1 к.ч.
  • чубрица - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • За заливката
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - 1 - 2 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме лука на дребно и го запържваме в тиган с олиото. Добавяме нарязаните морков и домат и поръсваме с червения пипер.

Прибавяме каймата с малко вода и разбъркваме много добре, докато каймата стане на дребни парченца. Слагаме чубрица и сол и отсраняваме от огъня.

Обелваме, нарязваме на малки кубчета картофите и ги поставяме в съд с вода, за да се отмие скорбялата.

В тавичка с малко олио на дъното сипваме половината от картофените кубчета и разпределяме равномерно. Сипваме каймата и върху нея останалите картофи.

Доливаме гореща вода, почти да покрива картофите и печем във фурна на 200 градуса, докато картофите омекнат и водата поизври, около 40 минути.

Изваждаме и заливаме с предварително разбитите яйца, кисело, прясно мляко и брашното.

Връщаме мусаката във фурната и допичаме ястието докато заливката стегне и се зачерви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Aneliq
Aneliq
Да за кашкавала и аз съм пробвала ,става наистина много вкусно.А аз съм пробвала да сложа настърган кашкавал и на различни видове огретен.Също се получава много добре.
16.08.2016 16:23
2
1
Покажи всички подкоментари
Aneliq
Aneliq
Чудесна рецепта.Това за мен е истинската и обикновена мусака.Благодаря ти
15.08.2016 07:40
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Ей,тази мусака си я най–обичам.
11.05.2016 19:38
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Супер е ,в къщи често готвя мусака ,но досега не съм правила заливка с прясно мляко ,а само с кисело Другият път ще добавя и малко настърган кашкавал, за по богат вкус мисля ,че ще стане още по вкусно - сега се сетих за това :)
23.01.2016 13:24
1
Покажи всички подкоментари