Задушен заек на фурна

25/12/2015
Галяот ГаляНовак
"За приготвянето на вкусен заек са нужни не само умения, но и търпение! Уверяваме ви, че чакането ще си струва!"
Приготвяне30 мин.
Готвене150 мин.
Общо180 мин.
Порции6-8 души
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо17 181
  • Преглеждания за месеца3416
  • Преглеждания за седмицата875
  • Коментирана6 пъти
  • Рейтинг2,8 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

Начин на приготвяне

Зайчето се измива със студена вода. Лукът и морковите се нарязват на дребно и се запържват в загрято олио до цвят карамел. Прибавят се нарязаните на дребно дреболийки на зайчето /дроб и сърце/, постепенно се прибавя почистеният и измит ориз. Щом се позапържи, се изсипва 1 ч.ч. топла вода. Всичко се обърква хубаво. Прибавя се нарязаният бекон. Накрая се овкусява с подправките.

В йенаглас или керамичен съд с капак се изсипва част от дробинето /да послужи като канапе на зайчето/. Заекът се пълни, зашива се. Правят се прорези на самия заек - обикновено на бутчетата, в които се слагат по 1 бахар, резен чесън, ивичка бекон или сланина.

Цялото зайче се намазва хубаво от всички страни с олио, червен пипер и сол. Поставя се в керамичния съд и се захлупва с капак. Пече се в незагрята фурна /да не се пръсне/ на 220 градуса. След 10 минути градусите се намаляват на 180, а след 30 минути - на 160 градуса. Пече се общо 2 часа до готовност.

Добър апетит!подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 2
4 2
3 1
2 5
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Ваня Георгиева
Готвя така заека но в дълбока тава и покрит със фолио. на края го отвивам за да се запече и отгоре.
0
0
Ваня Георгиева
Аз добавих и печурки, който иска може да пробва да добави вкуса става страхотен. И наблягам на джоджена. От другите подправки съвсем мъничко.
0
0
Божидарка
Божидарка
29.12.2015 18:47
Отлична рецепта!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв