Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница на Тиган»Баница, изпечена на тиган

Баница, изпечена на тиган

ДаниДани
Новак
3323226730
Баница, изпечена на тиган
Снимка: Дани
1 / 2
26/12/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
27 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • олио - 2 супени лъжици
  • кори за баница - 4 - 5 бр. Одрински
  • масло - 75 г краве
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 100 мл
  • кисело мляко - 1 супена лъжица
  • сода бикарбонат - 2 щипки
  • сирене - 250 г
  • вода - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дъното и стените на тиган с незалепващо покритие /моят е 28 см./ се намазват с олиото. Разтопява се 2/3 от кравето масло, внимава се да не се сгорещи много.

Яйцето се разбива в купичка, добавя се разтопеното масло, прясното мляко и угасената в киселото мляко хлебна сода. Разбърква се, докато се смесят добре всички продукти.

Сиренето се натрошава. По желание може да се смеси с извара. Всяка кора се намазва с част от сместа, наръсва се със сирене и се навива на не много стегнато руло, като навиването започва от дългата страна на листа.

Рулото се навива на охлюв и се поставя в средата на тигана. Всяко следващо руло се подрежда около предходното, докато тиганът се напълни. Тиганът би могъл да събере 5 кори, аз използвах 4 бр.

Подредените рула се напръскват със 100 мл вода и се оставят за 2-3 мин. да я поемат. С помощта на капак или чиния, с които да се придържат рулата, се проверява - ако е останала непопила вода, тя се отцежда.

Останалото масло се нарязва на дребни парченца и се разпределя върху рулата. Тиганът се поставя на котлона и се захлупва, пече се на слаб огън по 5-6 мин. от всяка страна или докато добие приятен препечен вид.

Обръщането става, като баницата се обръща върху капака/чиния и от там се връща в тигана от неопечената страна. За по-хрупкав резултат готовата баница се изважда върху чиния и се оставя да изстине малко преди консумация.

Покрива с кърпа, ако предпочитате баничката да е мекичка.

Страхотен резултат! Опитайте!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: