Красива празнична погача

26/12/2015
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру201584573314
"Време е за една погача, която има задължително място на вашата празнична трапеза и не се приготвя никак трудно."
Приготвяне40 мин.
Готвене55 мин.
Общо95 мин.
Порции13 парчета
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо19 207
  • Преглеждания за месеца80
  • Преглеждания за седмицата10
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 400 мл
  • вода - 100 мл хладка
  • мая - 42 г
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л
  • брашно - 1 кг пресято
  • семена - за поръсване
  • олио - за намазване
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбърква се маята в хладката вода със захарта и 2 с.л. брашно. Оставя се да шупне и с останалите продукти се замесва меко тесто. Оставя се на топло да втаса 30 минути.

Отделят се 2 топчета с размера на ябълка за средата и за пълнеж по края на питката. Останалото се разделя на две части. Всяка се разделя на още три. За външния кръг се разточват на кръгли кори и намазани с олио се нареждат една върху друга, като последната не се маже.

Нарязва се на 8 триъгълника и в средата на всеки се прави разрез. Хващаме връхчето, промушва се през разреза, краищата леко се подвиват и се навива като кифличка. Нареждат се по стените на тавата.

Втората топка, разделена на три, се оформя по същия начин, но след като се изтегли връхчето и се получи листо, долната част двата края се събират и притискат. Нареждат се листенцата като втори ред, а в средата е топчето.

След 15 минути се намазва с разбит жълтък с малко олио и поръсваме семена. Печем в загрята умерена фурна 170 градуса за около 55 минути, като към края се покрива с фолио, за да не прегори. Изважда се, намазваме с масло и покриваме с кърпа.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Румяна
Румяна
24.01.2017 20:10
Много красива.
1
0
ВИЛИ-Виолета Матева
Мисля ,че ще стане ,но няма да е същия ефект както при тази- пълнозърнесто втасва по бавно и листенцата няма да са толкова видими Съвет- направете я с типово брашно ще е супер
0
0
Илария
Илария
30.12.2015 12:02
Дали ще се получи с пълнозърнесто брашно?
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!