Торта Коледно пънче

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k8k6
Торта Коледно пънче
Снимка: Добринка Петкова
1 / 2
08/07/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
12
"Перфектните домакини не се задоволяват с някакви си пънчета, те приготвят цяла торта Коледно пънче"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • ванилия - 1 ч.л. есенция
  • за крема
  • пудинг - 1 бр. ванилия, без варене (около 40 г)
  • прясно мляко - 200мл
  • сметана - 250 мл
  • бял шоколад - 100 г
  • череши - 200 г захаросани
  • шоколад - 1 бр. с ядки
  • за ганаша
  • сметана - 200 мл
  • черен шоколад - 200 г
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на блата: Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Прибавете пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Разбъркайте добре. Изсипете сместа в тавичка (от фурната), застлана с хартия за печене.

Печете на 180 градуса около 15-20 минути. Извадете и го завийте с чиста и влажна кърпа на руло, да се охлади.

През това време направете крема, като смесите млякото и сметаната в дълбока купа.

Изсипете пудинга и разбийте добре за няколко минути, докато се сгъсти. Накрая прибавете и разтопения шоколад (охладен).

Развийте рулото, намажете го добре с крем. Поръсете отгоре от захаросаните череши и настъргания шоколад.

Нарежете блата на 4 ленти. Първата навийте на охлюв и я поставете върху подходящата чиния. След това около нея навийте останалите ленти.

Пригответе ганаша, като загреете сметаната на котлона. Прибавете към нея натрошения шоколад и масло. Бъркайте, докато се разтопят. Оставете да се охлади и разбийте за няколко минути, за да се получи хубав крем.

Измажете тортата и с помощта на вилица направете резки, имитиращи кората на дърво. Отгоре направете кръгове от разбита сметана, декорирайте с няколко гъбки, листенца и шишарки от фондан.

Поръсете тортата с какао и тук-там с пудра захар (все едно е сняг).

Шоколадовата торта е с диаметър 20 см.

Тортата Коледно пънче е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ilaria
Ilaria
Браво за разкошната рецепта и отличното изпълнение!
28.12.2015 16:06
1
1
Покажи всички подкоментари