Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Обикновен домашен хляб

Обикновен домашен хляб

КристинаКристина
Новак
631555
Обикновен домашен хляб1 / 4
30/12/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг + още за доомесване
  • сол - 1 с.л.
  • яйца - - 2 бр. разбити
  • мая - 1 пакет жива или 1 пакет суха
  • кисело мляко - 1 к.ч.
  • вода - топла за замесването
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладка вода. Брашното и солта (и сухата мая, ако се ползва) се смесват и в тях се прави кладенче. В кладенчето се изсипват яйцата, киселото мляко и маята (ако се ползва тази, разтворена във вода).

Тестото внимателно се замесва с лъжица и се добавя топла вода, докато стане готово да се меси с ръце. Тестото започва да се меси, като му се добавя по малко брашно, докато спре да лепка и стане еластично.

Дели са на две и се поставя в намаслената тава, в която ще се пече, и се оставя да вташе поне 3-4 часа, за да се надуе хубаво и хлябът да не се сглетави при печене.

Фурната се загрява на около 180 градуса и хлябът се пече около 40-60 мин. до готовност.

Отгоре може да загори, но хлябът в никакъв случай не трябва да се вади от фурната, докато не стане готов, а това може да се провери с клечка за зъби или ако леко се отчупи крайчето.

Може да се направи и питка, но топчетата първо трябва да се оформят и тогава да се остави да втасват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: