Чатал Татласъ

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
29/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Не сте живели, ако поне веднъж в живота си не сте се наяли с Чатал Татласъ до насита"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 1 брой
  • кисело мляко - 70 г
  • олио - 60 мл
  • бакпулвер - 1 пакет (10 г)
  • ванилия - 1 брой (0.2 г)
  • сол - щипка
  • брашно - 280 - 300 г
  • За захарния сироп
  • вода - 600 мл
  • захар - 440 г
  • ванилия
  • лимонов сок
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе захарния сироп, тъй като трябва да изтсине, за да се залеят готовите сладки. В тенджера на котлона сложете да заврат водата, захарта и ванилията.

Намалете котлона и оставете сиропа да поври на тих огън около 10 минути. Прибавете 1-2 чаени лъжички лимонов сок. Оставете сиропа да изстива.

В купа смесете всички съставки и замесете меко тесто. Не трябва да се прекалява с брашното, за да не станат твърди след изпичане сладкишите.

Разделете тестото на две части и разточете на тънък лист. Нарежете на ленти и всяка лента навийте на охлювче.

Наредете готовите охлювчета върху застлана с хартия за печене тава и печете в фурна загрята до 170 градуса до зачервяване.

Още горещи сладките се заливат със студения захарен сироп.

Оставете сиропираните сладки да престоят няколко часа.

Чатал Татласъ са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: