Пухкава вита баница с мая

03/01/2016
Ваня  Величкова
отВаня ВеличковаПомощник Готвач625171
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо4 482
  • Преглеждания за месеца149
  • Преглеждания за седмицата51
  • Рейтинг-
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • вода - 500 мл топла (мляко)
  • мая - 1 кубче жива (2 опаковки суха мая от 7 г)
  • яйца - 4 бр. (1 бр. жълтък за намазване)
  • олио - 100 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • За плънката
  • сирене - 500 г
  • масло - 150 г (60 - 70 г разтопено)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хубаво е да оставим всички продукти за няколко минути на стайна температура. Разтваряме маята във водата (млякото заедно със захарта и щипка брашно). Покриваме с кърпа за няколко минути, за да може да се активира маята.

Хубаво е да изберете голям съд за замесване, за да ви е по-удобно след това. Пресяваме брашното със солта два пъти. Яйцата се разбиват отделно. От всички продукти се замесва меко и гладко тесто.

Аз оставям тестото да втаса в голям найлонов плик, който завързвам добре, за да не влиза въздух, но можете и просто да покриете с кърпа. Тайната на сполучливите печива е във втасването, затова си отделете достатъчно време.

Аз използвам системата на тройно втасване - до удвояване на обема; след оформяне и след намазване с яйце. Втасалото първи път тесто се премесва и разделя на четири части. Всяка се разточва на възможно най-тънка кора (в интернет пространството има хубави клипове с обяснения за точенето и дърпането на кори).

Корите се намазват с разтопеното масло и се поръсват със сирене. След подреждането им в съда за печене следва второто втасване. Когато отново обемът се удвои, намазваме с разбития жълтък и оставяме отново за няколко минути.

Печем в студена фурна първо на 170 градуса а след това на 180 до готовност. Внимание - свършва бързо и е много вкусна! Добър апетит!подобни рецепти тук

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар