Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Корона

Питка Корона

Питка Корона
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 9
03/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Разкошна питка, която заслужава централното място на трапезата ви"

Необходими Продукти

  • мая - 30 г
  • айрян - 300 мл
  • вода - 100 мл хладка за маята
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 равна с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр. (без 1 жълтък, с него се намазва отгоре)
  • брашно - 1 ч.ч. пълнозърнесто
  • брашно - 600 г бяло
  • семена - микс (по желание може в топките да сложите натрошено сирене)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбива в хладката вода със захарта и щом шупне се замесва меко тесто с останалите продукти, без един жълтък. Оставя се да втаса на топло 40 минути. От готовото тесто се отделя топче, като портокал, за средата на питката. Останалото се разделя на 9 части.

Първата се разточва на кръгла кора, малко по-малка от тавата, в която ще печем и се поставя върху хартия за печене. Нарязва се на 8 триъгълника. В основата на всеки се поставя по едно оформено топче тесто.

Връхчето се обръща върху топката да стане като листенце. В средата се поставя отделеното топче, аз оформих на фитил и завих като охлюв. Всяко листо се поръсва с брашно и с остър нож се режат жилките на листенцата.

Втасва още 20 минути. Намазва се разбит с 1 с. л. олио жълтък, без листата и печем в загрята фурна 170 градуса 35 -40 минути до готовност. Изважда се, намазвам с масло и покриваме с кърпа. Вкусно и красиво !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: