Пухкав козунак на конци

03/01/2016
Ваня  Величкова
отВаня ВеличковаПомощник Готвач625171
"Разкошна и добре описана рецепта за вкусен български козунак на конци. Щом ние го можем и вие го можете!"
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо22 872
  • Преглеждания за месеца84
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг-
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте 2 пъти брашното и направете кладенче в него. Затоплете прясното мляко и добавете към него 1 чаена лъжичка захар, 2 супени лъжици брашно и маята натрошена. Разбъркайте и оставете за 10 минути да се активира маята.

В купа сложете 3 цели яйца и един жълтък (белтъка отделете за по-късно), към тях добавете захарта, настърганата лимонова кора и разбъркайте. Добавете мазнината. Смесете с шупналата мая. Замесете меко, еластично тесто. За хубавия козунак трябва търпение и много топла стая за втасване на тестото.

При температура от 26-27 градуса в стаята ще са ви необходими от два до три часа, за да втаса хубаво. Вече втасало, тестото се разделя в зависимост от това дали ще правите два големи или няколко по-малки козунака. И тук идва следващият тънък момент - месенето.

От бабите сме чували, че задължително трябва да се удари сто пъти от масата, но това го оставям само на най-смелите от вас. Известно време енергично и силно месене също върши работа. На плитка или розички - вие избирате.

Намазваме с белтък и оставяме още известно време преди да поръсим обилно със захар. Малките козунаци се пекат на 180 градуса около 35 минути на средна скара, без вентилатор, в предварително загрята фурна, а големия козунак около 50 минути.подобни рецепти тук

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар