Домашна бърза баклава

15/04/2016
Севда Андрееваот Севда АндрееваМастър Шеф / Автор
"Баклавичке сладка, баклавичке мила, да ти устоя - просто нямам сила. Каня те да дойдеш на гости у дома, можеш да си вземеш цялата тава! "
Приготвяне45 мин.
Готвене40 мин.
Общо85 мин.
Порции15
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо46 138
  • Преглеждания за месеца122
  • Преглеждания за седмицата7
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • кори за баница - 30 бр., от тънките
  • орехи - 300 г, смлени
  • захар - 3 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • лимонов сок - ½ бр.
  • масло - 300 г, разтопено
  • шам фъстък - за поръсване, натрошен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтапяме маслото върху котлона, като разбъркваме леко. След като заври, преставаме да бъркаме и намаляваме силата на огъня. Варим, докато суроватката се изпари.

В тава, в която ще печем баклавата, изсипваме 1 лъжица от мазнината.

Върху нея редим три кори и върху тях разпределяме 2 с.л. от мазнината.

Така продължаваме да редим половината от корите.

Върху тях изсипваме наведнъж смлените в блендер орехи, след което ги притискаме леко.

Продължаваме с реденето на останалите кори, като през всеки три изсипваме 2 с.л. от мазнината.

След като ги наредим, върху тях изсипваме останалата мазнина, като разпределяме върху цялата баклава.

Нарязваме баклавата на ивици, които нарязваме напречно, за да се получат малки правоъгълници, с размер 3 на 4 см.

Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30-40 мин. до зачервяването ѝ.

Изпечената баклава изваждаме от фурната и оставяме да изстине за 10 минути.

В отделен съд сипваме водата и към нея прибавяме захарта, като бъркаме, докато се разтопи.

След като сиропът заври, към него прибавяме изцедения сок на половин лимон и оставяме да ври за 5 минути.

Сваляме от котлона и оставяме да изстине за 5 минути.

С готовия сироп заливаме лъжица по лъжица баклавата.

Сиропираната баклава покриваме с по голям съд и оставяме да отлежи за няколко часа, най-добре е за една нощ.

Поднасяме поръсена с наситнен шам фъстък върху всяко парче.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Сия Рибагина
Сия Рибагина
15.04.2016 15:41
Ох,направо е разкошна..баклавата е от любимите ми десерти и като гледам снимките и описанието на рецептата,тази определено си заслужава да се опита :)
4
0

Виж всички коментари или напиши такъв