Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Домашна бърза баклава

Домашна бърза баклава

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k9586k
Домашна бърза баклава4 / 5
15/04/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
85 мин.
Порции
15
"Баклавичке сладка, баклавичке мила, да ти устоя - просто нямам сила. Каня те да дойдеш на гости у дома, можеш да си вземеш цялата тава!"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 30 бр., от тънките
  • орехи - 300 г, смлени
  • захар - 3 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • лимонов сок - ½ бр.
  • масло - 300 г, разтопено
  • шам фъстък - за поръсване, натрошен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтапяме маслото върху котлона, като разбъркваме леко. След като заври, преставаме да бъркаме и намаляваме силата на огъня. Варим, докато суроватката се изпари.

В тава, в която ще печем баклавата, изсипваме 1 лъжица от мазнината.

Върху нея редим три кори и върху тях разпределяме 2 с.л. от мазнината.

Така продължаваме да редим половината от корите.

Върху тях изсипваме наведнъж смлените в блендер орехи, след което ги притискаме леко.

Продължаваме с реденето на останалите кори, като през всеки три изсипваме 2 с.л. от мазнината.

След като ги наредим, върху тях изсипваме останалата мазнина, като разпределяме върху цялата баклава.

Нарязваме баклавата на ивици, които нарязваме напречно, за да се получат малки правоъгълници, с размер 3 на 4 см.

Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30-40 мин. до зачервяването ѝ.

Изпечената баклава изваждаме от фурната и оставяме да изстине за 10 минути.

В отделен съд сипваме водата и към нея прибавяме захарта, като бъркаме, докато се разтопи.

След като сиропът заври, към него прибавяме изцедения сок на половин лимон и оставяме да ври за 5 минути.

Сваляме от котлона и оставяме да изстине за 5 минути.

С готовия сироп заливаме лъжица по лъжица баклавата.

Сиропираната баклава покриваме с по голям съд и оставяме да отлежи за няколко часа, най-добре е за една нощ.

Поднасяме поръсена с наситнен шам фъстък върху всяко парче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Моника Симеонова
Моника Симеонова
Стана супер, 5 звезди.
12.02.2022 17:12
1
Николина Панчева
Николина Панчева
хубава е но не за този сезон
06.07.2018 06:59
1
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Ох,направо е разкошна..баклавата е от любимите ми десерти и като гледам снимките и описанието на рецептата,тази определено си заслужава да се опита :)
15.04.2016 15:41
8