Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мусака от спанак, ориз и картофи

Мусака от спанак, ориз и картофи

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7384k1k3k10
Мусака от спанак, ориз и картофи
Снимка: Рая Андонова
2 / 3
08/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6-7

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • спанак - 2 връзки
  • ориз - 1 ч.ч.
  • магданоз - 1 връзка
  • джоджен - сух
  • чесън - 2 стръка
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • за заливката
  • кисело мляко - 5 - 6 с.л.
  • брашно - 5 - 6 с.л.
  • яйца - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и нарязват на кубчета, след което се поръсват с черния пипер. Задушава се спанакът с ориза, ситно нарязания магданоз и джоджена. Когато е готово, се разбърква с нарязаният на ситно чесън.

В намазнена тавичка се слагат половината картофи, отгоре спанакът и след това останалите картофи. Поръсва се със солта. Млякото се смесва с 1 ч.ч. вода и се залива ястието. Слага се да се пече на долния реотан за десетина минути в предварително загрята фурна на 160-170 градуса.

След това се пече и отгоре, и отдолу. Готви се, докато картофите се сварят. Когато са сварени, се прави заливката. Първо се разбиват яйцата. В отделна купичка се размива брашното с малко вода и се добавя към яйцата.

Разбива се добре, да няма бучки (ако ви е трудно толкова бързо с вилица, може с миксер). Накрая се добавя и киселото мляко и пак се разбива добре. Ястието се вади и се залива със заливката. Връща се обратно, докато се запече.

Бележка: Вкусът е доста силен и не е лека храна, затова става по-свежо, ако се яде с кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: