Лучник по селски

09/01/2016
Meku6ka
отMeku6kaНовак21
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 029
  • Преглеждания за месеца50
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • За тестото
  • прясно мляко - 1 ч.ч. топло
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 1 кубче
  • брашно - за меко тесто
  • За плънката
  • лук - 1 кг. стар лук големи глави
  • червени чушки - 3 - 4 бр. сухи нарязани на ситно
  • доматени пюре - 150 г.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. млян
  • копър - 2 - 3 с.л. сух копър, може и със семената
  • чубрица - 1 с.л. суха
  • джоджен - 1 с.л. сух
  • мащерка - 1 ч.л. суха
  • олио - 100 г.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесва се меко тесто от посочените продукти, оставя се да втасва до удвояване на размера си.

Докато втасва тестото се приготвя плънката за лучника. Нарязва се лукът на едри полумесеци, не се старайте толкова да са еднакви резените. Същият се задушава в олиото като непрекъснато се разбърква сместа. Лукът не трябва да е напълно омекнал когато към него се добавя доматеното пюре, леко се запържва или ако ползвате настъргани домати трябва да остане сочна плънката, а не течна.

След спиране на пърженето се добавят сухите подправки. Ако е с пресни подправки вкусът е различен, но вие сами преценете.

Количеството на подправките вероятно ще ви се стори прекалено много, но ако те не присъстват в плънката все едно ще хапвате само лук.

Вече втасало тестото се разделя на 3 или 4 топки като всяко разточвам на кора с брашно с дебелина 7-8 мм.

Разделя се лучената плънка на толкова части колкото кори са разточени и всяко обилно се намазва. Завива и усуква се леко на руло.

В подмазана, средна тава с олио се нарежда последователно всяка една кора и се завива на охлюв.

Изчаква се да втаса и изпълни тавата, но не на макс. Пече се на 170 - 180 г. за около 30-45 мин.

След изваждане от фурната се завива с кърпа. Резултатът е много, много, сочен лучник.

Да ви е вкусно!

P.S. Консумира се изстинал :)подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар