Гъбен сос за пържоли

31/03/2011
Ефросияот ЕфросияМастър Шеф / Автор
"Този универсален сос за пържоли и всякакви меса стана тотален хит в сайта. Опитайте и ще разберете защо "
Приготвяне10 мин.
Готвене40 мин.
Общо50 мин.
Сготви+1 точки
37 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо639 362
  • Преглеждания за месеца18311
  • Преглеждания за седмицата423
  • Коментирана32 пъти
  • Рейтинг4,1 от 5
  • Сготвена37

Необходими Съставки

  • гъби - 200 - 300 г пресни
  • вино - 1 ч.ч. бяло
  • сол
  • черен пипер - млян, на вкус
  • брашно - 4 с.л.
  • масло - 4 - 5 с.л.
  • индийско орехче - 1 щипка
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Почистете гъбите и ги нарежете на парчета. Изсипете ги в 3 ч.ч. вряща подсолена вода, в която са прибавени чашата вино, сол, черен пипер. Всичко ври половин час, след което бульонът се отделя от гъбите.

Отделно се запържва брашното с маслото и се разрежда с гъбения бульон, след което се добавят и самите гъбки. Прибавете индийското орехче и оставете соса да ври на слаб огън около 10 минути. Ако стане прекалено гъст, се разрежда с малко гореща вода.

Сервира се на пържола с гарнитура от пържени картофи.подобни рецепти тук

5 58
4 39
3 31
2 6
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (32)

Petia
Petia
17.05.2017 15:42
Ще опитам този сос - отдавна търся нещо добро. Често вместо пшеничното бяло брашно използвам царевично и също става много добре. Ще го пробвам с двете брашна.
Благодаря за идеята!
1
0
Цветанка Цветанова
Много добро попадение за идеалния гъбен сос,в графа "любими" :)
2
0
Nikola Doychinov
Nikola Doychinov
04.02.2017 02:51
Мисля , че брашанцето идва в повечко , също така леко го загорих (за първи път правя соса) , но сложих малко мед и вкуса се нормализира , стана мек и приятен сос. Но много брашно да не се слага !!!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв