Пухкава пита с масло

12/01/2016
"Можем да се опитаме да ви разкажем колко е вкусна, а може да се осмелите да я приготвите и опитате сами По втория начин е най-вкусна "
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции13-15
Сготви+1 точки
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо87 466
  • Преглеждания за месеца986
  • Преглеждания за седмицата191
  • Коментирана14 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 1 кубче
  • брашно - около 1 килограм
  • масло
  • Тестото за декорация
  • брашно - 170 г
  • вода - 100 мл
  • нишесте - 70 г
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка слагам около 100 мл от топлото прясно мляко, маята и 2 лъжици брашно. Изчаквам да се активира, през това време разбивам яйчената смес.

Пресявам брашното, прибавям и солта, правя кладенче, изсипвам яйчената смес, после активираната мая. Замесвам средно твърдо еластично тесто. Намазвам го с олио и покривам с дом. фолио в купа.

Когато втаса, разделяме втасалото тесто на две еднакви по големина части, а всяка от тях на още 3. Разточваме всяка топка на малка кора и я намазваме обилно с масло. Събираме на едно място 3 кори и навиваме на руло. Получените две рула нарязваме на триъгълници. Подреждаме ги в тавичка, а от краищата оформяме средата. След втасване се маже с разбит жълтък, прясно мляко и олио.

Пече се на 160 градуса в загрята фурна.подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (14)

Ivanova Petya
Ivanova Petya
25.03.2018 14:30
Наистина ми се искаше рецептата да е малко по-подробно описана: като грамажи, време за втасване и т.н. И защо не е описано какво свъщност трябва да е яйчената смес? По метода на изключването трябва да се гадае.
Не ме разбирайте погрешно. Питата изглежда великолепно! Но за начинаещ,който никога не е месил, е малко объркващо
0
0
Величка Щърбанова
Ваня, и аз да попитам за декорацията. От къде се снабдяваш с формичките? Дай линк, моля?
0
0
Ваня Георгиева
Величка, това са формички за сладки които съм си купувала много отдавна но само цветчетата. Листата си ги оформям сама с помощта на остър нож. А когато изрежа цветчетата допълнително ги притискам с помощта на клечка за зъби там където искам да се промени самото цветче.
1
0
Цветелина Георгиева
Браво! Страхотна пита!
0
0
Ваня Георгиева
Благодаря! :)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв