Смалец

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Смалец1 / 2
29/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Опитвали ли сте по-вкусно мезе?"

Необходими Продукти

  • сланина - 300 г прясна
  • сол - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясната сланина се почиства от замърсявания, кръв и парченца месо. Поръсва се със сол, залива се с вода и се обръща няколко пъти в продължение на 4 часа. Водата се излива, сланината отново се поръсва със сол и се залива с вода, обръща се отново няколко пъти и след 4 часа водата отново се сменя.

Накрая се залива с вода, в която е разтворена сол, оставя се за 4 часа и след това се вади и се нарязва на ситно. Слага се в подходящ съд и се разтопява на бавен огън, като се вадят препържените парченца. След като цялата вода се изпари, прозрачната мазнина се прецежда през три слоя марля и се разпределя в буркани.

Затварят се и се съхраняват в хладилник. Така приготвеният смалец може да се използва за пържене на различни видове продукти, както и да се маже много тънко на препечена филийка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: