Торта Добуш

01/04/2011
Ефросия
отЕфросияМастър Шеф4441
"Споделяме рецептата за тази страшно вкусна торта с вас само защото сте ни приятели "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции10-12 парчета
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо34 288
  • Преглеждания за месеца66
  • Преглеждания за седмицата12
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • яйца - 2 броя
  • захар - 1 ч.ч. пудра
  • олио - 1 к.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • сода - ½ ч.л. амонячна
  • брашно - колкото поеме
  • масло - 200 г за крема
  • прясно мляко - 1 л, за крема
  • брашно - 4 с.л. с връх, за крема
  • захар - 1 ч.ч. пудра + 1 ч.ч. на кристали
  • яйца - 4 броя, за крема
  • какао - 50 г, за крема
  • ром - 2 с.л.
  • захар - 4 с.л. за карамела
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте прясното мляко за блата с 1 ч.ч. пудра захар. Добавете яйцата, содата, олиото и разбийте добре. Започнете да добавяте брашно към сместа - трябва да се получи тесто като за баница, за да може да се разточи с точилка. Разточват се към 4-5 кори с дебелина от около половин см. Пекат се в тавичка, поръсена с малко мазнина и брашно, в предварително загрята на 190-200 градуса фурна.

За приготвяне на крема разбийте 4 броя яйца с прясното мляко и 1 ч.ч. кристална захар. Към тази смес добавете маслото, разтопено и разбито с пудрата захар. Сместа се слага на котлон и при непрекъснато бъркане се добавя и брашното. Кремът се бърка, докато се сгъсти (при нужда добавете още малко брашно). Сгъстеният крем се отстранява от огъня и се добавя рома. Разделя се на 2 част и към едната се прибавя какаото.

Редуват се крем, блат, като се завършва със светлия крем. Карамелизирайте 4 с.л. захар на тънък пласт в тавичка с равно и гладко дъно, намазано с малко масло. Оставете карамела напълно да изстине и го надробете с нож или някакъв тъп предмет.

Украсете Добуш тортата с карамела или направете украса по ваше желание - използвайте сушени плодове, орехи или настърган шоколад.

Тортата се поднася на следващия ден.подобни рецепти тук

5 7
4 6
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар