понеделник, 22 декември

Торта Наполеон

Публикувана от:
Видяно: 46 949 пъти
Националност: Френска Кухня
Категория: Торти
Рецепта за Торта Наполеон
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции10-12 парчета

Необходими Продукти

  • яйца - 2 броя
  • масло - 250 г краве
  • вода - 1 ч.ч. подсолена
  • оцет - 1 с.л. или лимонов сок
  • ванилия
  • захар - 5 - 6 с.л.
  • брашно - около 3 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 и ½ ч.ч., за крема
  • яйца - 7 броя
  • брашно - 8 - 9 с.л.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • захар - 300 г
  • масло - 250 г краве, размекнато

Приготвяне на Торта Наполеон

За приготвянето на блатовете първо разтопете маслото и пресейте брашното. Смесете всички продукти и разбивайте с миксер и най-накрая започнете да прибавяте брашното, докато се получи стегнато тесто. Оставете го покрито да престои в хладилника за 2 часа.

След това разделете тестото на 12 равни части, които се разточват на набрашнен плот на тънки кори. Постарайте се да са максимално тънки. Използвайте голяма чиния за шаблон, с помощта на която изрежете еднакви кръгове. Фурната се загрява до 180 градуса и корите се пекат една по една в леко намазнена тавичка. Печенето на корите става много бързо, за около 3-5 минути всяка. Оставете готовите кори да поизстинат и през това време пригответе крема.

Прясното мляко (без 200 мл) се слага на котлона със 150 г захар да заври . В отделен съд се разбиват само жълтъците с останалите 150 г захар. Щом млякото заври, отстранете от котлона и започнете да добавяте по малко брашното при непрекъснато разбиване. След това на малки количества започнете да добавяте млечната смес към яйцата и не спирайте да разбивате.

Така приготвеният крем се връща на котлона на слаб огън, а през това време белтъците се разбиват на пяна с щипка сол. Когато кремът се сгъсти, се маха от котлона и се смесва внимателно с белтъците. Отново се връща на огъня и се вари на слаба степен, докато напълно се сгъсти. Бъркането на крема е продължително и е нужно търпение – важно е да е на слаб огън. Готовия крем за Торта Наполеон се оставя леко да се охлади и към него се добавя размекнатото масло.

Започнете да редите тортата, редувайки блат-крем, до изчерпване на количествата. Най-отгоре намажете обилно с крем и отстрани. Оставете Торта Наполеон да престои поне 12 часа, за да стегне крема и да омекнат блатовете. Готовата торта се декорира с шоколадови стърготини, смлени орехи или украса по желание.

4.6 от 17 Гласа

Отзиви (9)

  • 2
    0
    Отговор
    Witch
    Witch

    2013-08-20, Оценка 5 от 5 за Торта Наполеон

    Половината от маслото отива при приготвянето на тестото, а другата половина се използва за приготвянето на крема на тортата. Що се отнася до фотографията, следва да уточним, че когато авторите на рецептите не ни предоставят свои снимки, ние използваме наши художествени фотографии. Снимките са с илюстративен характер и са възможни известни разминавания, за което вярваме, че ще ни простите.
  • 0
    1
    Отговор
    Ваня

    2013-08-19, Оценка 3 от 5 за Торта Наполеон

    Половин килограм масло?
    Хайде бе, май е шегувате!
  • 0
    0
    Отговор
    Ван4ето

    2013-07-20, Оценка 3 от 5 за Торта Наполеон

    Тази торта става и с готови листи.
  • 1
    0
    Отговор
    Ваня

    2013-07-09, Оценка 3 от 5 за Торта Наполеон

    какви са тия луди количества масло?
  • 0
    0
    Отговор
    Стела

    2013-03-15, Оценка 5 от 5 за Торта Наполеон

    На показанното парче торта виждам най-много 6 блата. Къде отиват останалите 6 или се нареждат по 2 и след това крем?
    Моля напишете по подробно. Така е малко объркващо.
  • 0
    0
    Отговор
    Ива

    2013-03-15, Оценка 3 от 5 за Торта Наполеон

    Това не е оригиналната рецепта за торта ,,Наполеон''.. :)
  • 1
    0
    Отговор
    нели

    2012-12-30, Оценка 5 от 5 за Торта Наполеон

    А какво правим с останалото прясно мляко от 200 мл? Ако една чаена чаша приемем че се равнява на 250 мл, то според инструкциите общо ще ни трябват 375 мл, от които се оказва че трябва за крема да ползваме само 175 мл, което звучи странно. Нещо ми се струва рецептата не е точна
  • 0
    0
    Отговор
    soraia

    2011-10-12, Оценка 4 от 5 за Торта Наполеон

    Ако е литър и половина както вие мислите, ще получите подобие на крем Брюле, който не е така плътен както в случая. Това ми е любимата торта! Благодаря Ви!
  • 0
    0
    Отговор
    Маркова

    2011-07-02, Оценка 4 от 5 за Торта Наполеон

    Прясното мляко за крема не трябва ли да е поне литър и половина ?

Домашна и бърза рецепта за Торта Наполеон. Не намерихте това което търсите? Виж останалите рецепти за Торта Наполеон. Доказани рецепти от местната и чужда кухня. Препоръки как се приготвя Торта Наполеон в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с безброй рецепти, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.