Торта Наполеон

Ефросияот ЕфросияМастър Шеф / Автор
31/03/2011
"Пригответе домашна торта Наполеон за вашия Наполеончо Много любима торта!"
Приготвяне50 мин.
Готвене90 мин.
Общо140 мин.
Порции10-12 парчета
Сготви+2 точки
Бъди първият сготвил
Статистика
  • Преглеждания общо70 230
  • Преглеждания за месеца334
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана9 пъти
  • Рейтинг4,4 от 5

Необходими Съставки

  • яйца - 2 броя
  • масло - 250 г краве
  • вода - 1 ч.ч. подсолена
  • оцет - 1 с.л. или лимонов сок
  • ванилия
  • захар - 5 - 6 с.л.
  • брашно - около 3 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 и ½ ч.ч., за крема
  • яйца - 7 броя
  • брашно - 8 - 9 с.л.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • захар - 300 г
  • масло - 250 г краве, размекнато

Приготвяне на Торта Наполеон

За приготвянето на блатовете първо разтопете маслото и пресейте брашното. Смесете всички продукти и разбивайте с миксер и най-накрая започнете да прибавяте брашното, докато се получи стегнато тесто. Оставете го покрито да престои в хладилника за 2 часа.

След това разделете тестото на 12 равни части, които се разточват на набрашнен плот на тънки кори. Постарайте се да са максимално тънки. Използвайте голяма чиния за шаблон, с помощта на която изрежете еднакви кръгове. Фурната се загрява до 180 градуса и корите се пекат една по една в леко намазнена тавичка. Печенето на корите става много бързо, за около 3-5 минути всяка. Оставете готовите кори да поизстинат и през това време пригответе крема.

Прясното мляко (без 200 мл) се слага на котлона със 150 г захар да заври . В отделен съд се разбиват само жълтъците с останалите 150 г захар. Щом млякото заври, отстранете от котлона и започнете да добавяте по малко брашното при непрекъснато разбиване. След това на малки количества започнете да добавяте млечната смес към яйцата и не спирайте да разбивате.

Така приготвеният крем се връща на котлона на слаб огън, а през това време белтъците се разбиват на пяна с щипка сол. Когато кремът се сгъсти, се маха от котлона и се смесва внимателно с белтъците. Отново се връща на огъня и се вари на слаба степен, докато напълно се сгъсти. Бъркането на крема е продължително и е нужно търпение – важно е да е на слаб огън. Готовия крем за Торта Наполеон се оставя леко да се охлади и към него се добавя размекнатото масло.

Започнете да редите тортата, редувайки блат-крем, до изчерпване на количествата. Най-отгоре намажете обилно с крем и отстрани.

Оставете Торта Наполеон да престои поне 12 часа, за да стегне крема и да омекнат блатовете. Готовата торта се декорира с шоколадови стърготини, смлени орехи или украса по желание.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

4.4
Общо 20 гласували
5 14
4 2
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
Ирена
Ирена
20.08.2013 15:22
Половината от маслото отива при приготвянето на тестото, а другата половина се използва за приготвянето на крема на тортата. Що се отнася до фотографията, следва да уточним, че когато авторите на рецептите не ни предоставят свои снимки, ние използваме наши художествени фотографии. Снимките са с илюстративен характер и са възможни известни разминавания, за което вярваме, че ще ни простите.
2
0
Ваня
19.08.2013 22:25
Половин килограм масло?
Хайде бе, май е шегувате!
0
1
Ван4ето
20.07.2013 14:12
Тази торта става и с готови листи.
0
0
Ваня
09.07.2013 11:43
какви са тия луди количества масло?
1
0
Стела
15.03.2013 21:06
На показанното парче торта виждам най-много 6 блата. Къде отиват останалите 6 или се нареждат по 2 и след това крем?
Моля напишете по подробно. Така е малко объркващо.
0
0
Ива
15.03.2013 15:40
Това не е оригиналната рецепта за торта ,,Наполеон''.. :)
0
0
нели
30.12.2012 11:34
А какво правим с останалото прясно мляко от 200 мл? Ако една чаена чаша приемем че се равнява на 250 мл, то според инструкциите общо ще ни трябват 375 мл, от които се оказва че трябва за крема да ползваме само 175 мл, което звучи странно. Нещо ми се струва рецептата не е точна
1
0
soraia
12.10.2011 16:51
Ако е литър и половина както вие мислите, ще получите подобие на крем Брюле, който не е така плътен както в случая. Това ми е любимата торта! Благодаря Ви!
0
0
Маркова
02.07.2011 13:43
Прясното мляко за крема не трябва ли да е поне литър и половина ?
0
0

Най-популярните рецепти от категорията

Подобни и изпробвани

Избрани

Gotvach.bg във Фейсбук

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с