Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Засукана пита със сирене

Засукана пита със сирене

Засукана пита със сирене
Снимка: Радомира Михайлова
1 / 6
13/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"И питките са като дамите - колкото по-засукани, толкова по-хубави и търсени"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 гр.
  • мая - 1/2 кубче
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • захар - 1 щипка
  • сол - 1 щипка
  • за плънката
  • сирене - 200 гр.
  • краве масло - 50 гр.
  • за мазане
  • масло - колкoто остане от плънката
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното и с част от него правим кашица с прясното мляко, захарта и маята. Когато маята се активира я добавя заедно с останалите продукти за тестото при брашното.

Замесва се гладко и не лепнещо тесто. Слагате го в купа, намазвате го леко с олио, покривате го със стреч фолио и отгоре хавлийка и го оставяте да втаса. Когато удвои обема си делите тестото на две и разточвате две кори с дебелина 2-3 мм.

Едната я мажете с четчица с масло и после наръсвате обилно със сирене, а другата я захлюпвате отгоре и.От маслото ще ви остане, но вие го смесете със жълтъка и с тази смес накрая ще намажете готовата за печене пита. Режете с кръгъл нож за пица на 16 що годе равни части като оставите разстояние една чашка от центъра. След това хващате едното триъгълниче и го слагате върху другото, така направете със всички (две по две) и ще станат осем. Хващате едното и го засуквате и завъртате на охлювче, като гледате крайчето му да се подпъхне отдолу.

Първото охлювче го поставяте в центъра, а другите покрай него. Слагате в кръгла тавичка застлана с хартия за печене. Когато го местите ще се поразмести, но лесно се наместват обратно. Оставете за 10-15 мин да отпусне и после я пъхнете във фурната на 160-170 градуса, като не трябва да е предвърително загрята, за да довтаса в печката.

Печем до златисто. Когато я извадите я напръскайте с водичка и я покрийте със кърпа. Оставете да истине малко да не стане тиклава.

Аз я приготвих вечерта и така имах закуска за сутринта!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: