Лучник с точени кори

13/01/2016
Добринка Петковаот Добринка ПетковаМастър Шеф 6x
"Много хора не знаят какво е лучник, а други го бъркат. Затова днес ще ви представим един истински традиционен лучник от северозападна България, който и се прави от тестени кори и сочна плънка между тях"
Приготвяне90 мин.
Готвене40 мин.
Общо130 мин.
Порции10 парчета
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо5 541
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • за тестото
  • мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 ч.л
  • олио - 3 с.л
  • сол - 1 с.л
  • топла вода - 400 мл
  • брашно - около 800 г
  • за плънката
  • лук - 1 кг кромид
  • картофи - 2 бр.
  • сухи чушки - 2 бр. червени
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе плънката. Нарежете лука на ситно и го задушете в няколко лъжици олио. Като промени цвета си и поомекне, добавете настърганите картофи, натрошените сухи чушки и подправките. Задушава се до готовност. Оставете да се охлади.

Замесете тесто от изброените продукти. Оставете да втаса, докато удвои обема си. Разделете на две части, а едната - на още две малки. Разточете голямата топка на кора и я поставете в намаслена тава (кората трябва да е по-голяма от тавата, в която ще се пече).

Разстелете половината от плънката. Отгоре покрийте с една разточена кора от малките топки. Изсипете и другата половина от плънката. Покрийте с последната разточена кора. Загърнете краищата, като притиснете хубаво.

Оставете да втаса за 30 минути. Намажете с разбито с малко прясно мляко яйце. Печете на 200 градуса за 35-40 минути. Като се изпече, го намажете с масло и покрийте с кърпа.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

ВИЛИ-Виолета Матева
И двете баници са страхотни ,лучника изглежда много апетитно,за вкуса не се съмнявам знам кой го прави :)))
0
0
Добринка Петкова
Ще помоля,админите да изтрият втората снимка,защото не отговаря на тази рецептата.Качих я по грешка.
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв