Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита Корона

Пита Корона

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Пита Корона
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 3
14/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"Тежка е царската корона, но пък невероятно вкусна е царската питка Споделяме с вас тази уникална домашна питка, изпратена от Елхово"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл топло
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 2 br.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - колкото поеме за средно твърдо еластично тесто
  • масло - 60 г разтопено за намазване на кората
  • сирене - натрошено
  • за намазване на питката
  • жълтъци - 1 жълтък
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • олио - 1 ч.л.
  • тесто за розата
  • брашно - 170 г
  • вода - 100 мл
  • нишесте - 70 г натурално
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дозата е голяма - затова се замесва по-малко количество.

Първо, разтварям маята в млякото заедно със захарта и няколко лъжици брашно. След като шупне, се замесва тесто заедно с останалите продукти. Оставя се да удвои обема си, след което от цялото тесто се разточва кора, дебела около 5 мм, която се намазва обилно с разтопеното масло.

Половината част от кората се нарязва на ленти, на неразрязаната част се натрошава сирене. Навива се на руло, като се започва откъм неразрязаната част.

Навитото руло се завива като охлюв и се пренася в тавичка. Оставя се да втаса и да почине самата питка в зависимост от топлината в стаята.

Вече втасала питката се намазва с разбития жълтък, мляко и олио. Посипва се със микс от семена. Пече се 35-40 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: