Кулич

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Кулич1 / 2
29/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Рецепта за класически козунак, който заслужава централно място на вашата празнична трапеза"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 1 и 1/2 ч.ч.
  • масло - 280 г
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • мая - 50 г
  • сол - 2 щипки
  • стафиди - 150 г
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се размива в прясното мляко, което предварително се затопля леко. Размитата мая се смесва с 4 чаши брашно и се замесва тесто. Добавя се солта и се разбърква.

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци и жълтъците се разбиват със захарта до бяло. Жълтъците със захарта се добавят към тестото. Добавя се омекналото на стайна температура масло. Белтъците се разбиват на сняг и се добавят внимателно в тестото. Разбърква се и се поръсва отгоре с малко брашно.

Покрива се с кърпа и се оставя за 8 часа на стайна температура. След това се добавя останалото брашно и ванилията и се меси, докато не започне да се отделя от стените на съда или от ръцете. Тестото отново се покрива и се оставя на топло за 2 часа.

Добавят се стафидите, разбърква се добре и тестото се разпределя във форми, постлани с хартия за печене, като се запълва около половината от височината на всяка форма. Оставя се на топло, докато се надигне до 3/4 от височината на формата.

Пече се 60 минути на 180 градуса. за да не изгори, се покрива с фолио веднага, щом горната част започне да порозовява. Готовият кулич се вади и се оставя върху мокра кърпа. Съхранява се дълго време мек, ако се сложи в тенджера с капак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: