Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Домашно чесново хлебче с розмарин и зехтин

Домашно чесново хлебче с розмарин и зехтин

Русиана МихайловаРусиана Михайлова
Помощник Готвач
2117483961k1
Домашно чесново хлебче с розмарин и зехтин
Снимка: Русиана Михайлова
1 / 3
16/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
1 бр.
"По-хубаво от домашното няма. Това лесно и вкусно домашно хлебче трябва да намери задължително място на трапезата ви."

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 кубче
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • вода - 150 мл
  • прясно мляко - 150 мл затоплено
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • зехтин - 4 с.л.
  • за поръсване
  • розмарин - стръка
  • зехтин - 2 с.л.
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • сол - 1 щ.
  • шарена сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделяме половината от брашното и го поставяме в дълбок съд. Разтваряме маята в топлото мляко и водата. Прибавяме към нея солта, зехтина и захарта. Отделно погасяваме содата в киселото мляко и се оставя настрана за няколко минути.

В средата на брашното правим отвор и в него се изсипват смесите с кисело мляко и мая. Бърка се и в процеса на замесване на тесто се добавя постепенно от заделеното брашно. Даваме време на тестото да бухне и след това го оформяме като хлебче с разрези.

Отделно в тиган се загрява зехтин заедно с подправките за поръсване /без шарената сол/. С получената ароматна мазнина се маже хлебчето и се пече в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. Готовото хлебче се поръсва с шарена сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: