Аранчини с пикантен сос

17/01/2016
Приготвяне35 мин.
Готвене60 мин.
Общо95 мин.
Порции10-15 бр.
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо341
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • масло - 30 г
  • зехтин
  • лук - 2 глави
  • ориз - 500 г за ризото
  • шафран - 1 голяма щипка
  • бяло вино - 175 мл сухо
  • бульон - 2 литра горещ зеленчуков
  • пармезан - 70 г
  • лимонов сок
  • олио - за пържене
  • сол
  • За плънката
  • шамфъстък - 100 г обелен
  • моцарела - 150 г
  • кашкавал - 100 г
  • сушени домати - 150 г
  • риган - 1 малка връзка пресен
  • За панировката
  • брашно - 150 г
  • яйца - 3 големи
  • галета - 300 г фина
  • За соса
  • чесън - 3 скилидки
  • лют червен пипер - 1 лъжица
  • босилек - 1 малка връзка пресен
  • доматен сок - 500 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте голям тиган на слаб огън и добавете маслото и зехтина. След като се разтопи, добавете нарязания на ситно лук и задушете за 15 минути или докато омекне, но да не става кафяв.

Намалете котлона и добавете лука. Пържете докато стане стъклен. Добавете шафрана. Добавете виното. Когато се изпари започнете да добавяте по малко от бульона.

Всеки път когато водата се изпари добавяте следващия черпак. И така в продължение на около 30 минути, но внимавайте да не се разкашка оризът. Готовата смес разбъркваме с настърган пармезан и лимонов сок и оставяме да се охлади.

Поставете ядките в купа и залейте с вряща вода. Така стоят 20 минути, след което ги пасираме на гладка паста. Към нея добавяме доматите, сирената, ригана и подправки на вкус.

За да направим топчетата слагаме една голяма лъжица от ризотото в ръка, като притискаме за да се получи палачинка. В средата слагаме плънка и захлупваме с останалото ризото от ръката ни.

Внимателно оформяме топка. Повтаряме процедурата и с останалата смес. Панираме в брашно, яйце и галета и пържим в гореща мазнина за десетина минути до златисто. Изпържените аранчини слагаме на кухненска хартия за да поеме излишната мазнина.

За соса леко запържваме в масло чесъна, добавяме лютия червен пипер и доматения сок. Варим докато се изпари течността. Готовия сос прецеждаме и поръсваме с пресен босилек.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар