Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Пиле в тесто с ароматно масло

Пиле в тесто с ароматно масло

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Пиле в тесто с ароматно масло1 / 2
13/12/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
5
"Приготвено по този начин, пилето е наистина уникално крехко и вкусно"

Необходими Продукти

  • пиле - 2.5 кг цяло
  • брашно - 2 кг
  • за маслото
  • манатарки - 20 г сушени
  • чесън - 1 скилидка
  • пачи крак - 120 г
  • мащерка - 1/4 ч.ч. прясна
  • зехтин
  • морска сол
  • черен пипер - прясно смлян
  • магданоз - 1/4 ч.ч.
  • масло - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да направите ароматното масло поставете манатарките в малка купа, покрийте с вряща вода и ги оставете да киснат в продължение на 5 до 10 минути.

Междувременно ситно нарежете чесъна и пачия крак на едри парчета и ги запържете заедно с мащерката за десетина минути до златисто.

Добавете манатарките и гответе още десетина минути. Готовата смес оставяме да се охлади, след което поръсваме с магданоз и омесваме с маслото.

Поставете брашното в купа, след което постепенно долейте 1.2 литра студена вода, като се разбърква непрекъснато, докато докато се получи еластично тесто.

Внимателно повдигнете и бутнете с пръсти или лъжица между пилешките гърди и кожата от двете страни на пилето, за да се създаде кухина, в която след това щедро намазваме с ароматното масло.

Разточете тестото на правоъгълник - около 30 сантиметра в диаметър и дебелина 1 сантиметър. Покрийте пилето изцяло, за да не могат да излизат соковете му.

Поставете в тава и печете пилето на 180 градуса около 2 часа. Охладете и премахнете тестото.

Сервира се със задушени зеленчуци и много студена бира.

Пилето в тесто с ароматно масло е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: