Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Пай с къпини и нектарини

Пай с къпини и нектарини

Ирина Андреева JolieИрина Андреева Jolie
Готвач
2321k6413k1
Пай с къпини и нектарини
Снимка: Ирина Андреева Jolie
1 / 4
17/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Отделете си цял един ден, но не за приготвянето на този великолепен пай с къпини и нектарини, а за да му се насладите! Заслужава си"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 500 гр.
  • масло - 250 гр.
  • яйце - 2 бр. разбити
  • жълтъци - 1 бр.
  • сол - 2 щипки
  • вода - 4 с.л.
  • кафява захар - 8 с.л.
  • ванилия - за прах 1 - 2 капсули
  • брашно - за доомесване
  • За плънката
  • къпини - пресни 500 гр.
  • нектарини - 2 бр.
  • кафява захар - 200 гр.
  • пудра захар - за поръсване на готовия пай
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в голяма купа. Нарежете маслото на кубчета и го стрийте с брашното с пръсти, до еднородона смес. На цвят трябва да заприлича на ситни трохи от хляб. Прибавете капсулите ванилия и захарта.

По средата на сместа направете кладенче и в него сипете разбитите яйца. Размесете с лопатка и сипете водата.

Съберете тестото с ръка и го сложете на плот или върху дъска. Омесете го набързо и го оформете на топка. Сложете го да се стегне в хладилник за около 30 мин.

Извадете тестото от хладилника и отрежете 1/4 от него. По-голямата част разточете с точилка на кръг малко по-голям от диаметъра на формата. Помагайте си с малко брашно да не залепне.

С точилката вземете тестото и го сложете върху форма за пай, натисните добре по стените и дъното на формата. Излишните парчета отстранете по ръба само като минете с точилката отгоре.

Разрежете нектарините на половинки и отстранете костилките. Нарежете ги на полумесеци с дебелина около един сантиметър.

Половината нектарини наредете върху тестото на дъното на формата. Сложете и къпините, който предварително сте измили и подсушили. Наредете и останалите нектарини. Изсипете захарта равномерно върху плодовете.

От оставащото тесто се прави решетка или друг вид украса за пай. Покрийте пайа и го намажете с разбития жълтък. Печете в загрята фурна на 180 гр. за около 45 мин.

Извадете сладкиша и след като поизстине го поръсете с пудрата захар.

Сервира се на парчета, като всяко парче се залива с лъжица две от топлия къпинов сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: