Пай с тиква и орехи

17/01/2016
Ирина Андреева Jolie
отИрина Андреева JolieГотвач231324101
"Получи се толкова добре, че ни беше жал да го нарежем, а след това просто не ни се искаше да го споделяме с никого Затова ви предлагаме само рецептата "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 031
  • Преглеждания за месеца172
  • Преглеждания за седмицата82
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - 250 гр.
  • масло - 125 гр.
  • яйцa - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • вода - 2 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • ванилия - за прах 1 капсула
  • брашно за доомесване
  • За плънката
  • тиква - 1 кг. рендосана
  • орехови ядки - 200 гр.
  • захар - 8 с.л.
  • канела - 10 гр.
  • пудра - захар за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в голяма купа, след което нарязваме маслото на кубчета и го стриваме с пръсти, докато стане на трохи. Добавяме ванилията и захарта.

По средата на брашнената смес правим кладенче и в него слагаме разбитото яйце. Размесваме с лопатка и изсипваме водата.

Вземаме тестото с ръка го слагаме върху дъска, след което го омесваме на бързо и правим на топка, която слагаме да стегне за половин час в хладилника.

В друга купа слагаме тиквата, захарта, канелата и наситнените орехи. Разбъркваме добре, за да се смесят добре съставките.

Изваждаме стегнатото тесто от хладилника и режем една четвърт от него. Голямата част разточваме на кръг, който е по-голям от диаметъра на формата за пай, след което поставяме тестото във формата.

Излишното тесто, което излиза извън формата, отстраняваме. Изсипваметиквената плънка и разпределяме равномерно върху тестото.

От другата по-малка топка тесто правим украсата за пайя, като режем къдрави ленти със специален нож, които преплетаме отгоре. Притиснете краищата им.

Печем пая в загрята фурна на 180 градуса за около 45 минути, след което го поръсваме с пудрата захар.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар